Film

Skribent

Alexander Svensson

26 maj 2024 | 21:00

"Furiosa" får på pälsen av katten Gustaf

"Furiosa" har fått motorstopp på biograferna.
Helgens två stora biopremiärer är “Furiosa” och “Katten Gustaf - Filmen”. Det rör sig om två väldigt olika filmer: den ena är ett sjukt actionspektakel som hyllats av kritiker i Cannes. Den andra är en animerad film om en lasagneätande katt som kritikerna sågat. Ändå får stackars Furiosa pisk av katten Gustaf när helgens biointäkter nu räknats ihop.
 
“Furiosa” har enligt Variety lyckats dra ihop 58.9 miljoner dollar världen över under sin premiärhelg. Jämfört med senaste “Mad Max”-rullen “Fury Road” som drog in 109.4 miljoner världen över under sin öppningshelg 2015 så är det här en ekonomisk dikeskörning som heter duga.
 
 
“Katten Gustaf” har lyckats spela in ungefär lika mycket som “Furiosa” under helgen i USA, men internationellt är den uppe i 100 miljoner dollar. Den tjocke kissemissen har dock fuskat: “Gustaf”-filmen släpptes tidigare i en del länder, så den har haft längre tid på sig att tjäna pengar.
 
Huruvida “Furiosa” lyckas locka fler personer till biograferna under de närmsta helgerna återstår att se. Filmen uppges ha kostat 168 miljoner att göra, så än så länge har den mer än 100 miljoner att spela in om den ska få intäkter som matchar budgeten. “Katten Gustaf” kostade dock bara 60 miljoner, och har därmed rott sin budget i hamn.
| 26 maj 2024 21:00 |