Film

Skribent

31 december 2009 | 13:58

Fredriks favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och näste man på tur är Fredrik Adolvsson.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Jake Gyllenhaal får stå exempel på en generation av skådespelare med indiekänsla som smidigt rör sig mellan sin ursprungsscen och kommersiella uppdrag.

Skådespelerska: Natalie Portman spelar bra både framför kameran och utanför kulisserna, en stark kvinna som kan bli mycket större bortom 00.

Regissör: Michael Bay är sinnebilden för decenniets orgier i datagenererade effekter och skitdyra filmer. Det är inte en bra sak men det är vad det är.

En trend som jag aldrig vill återse: Jag gillar 3D-teknologin, men att formatera om filmer som är gjorda för två dimensioner känns däremot ganska onödigt. Sluta med det.

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Roy Andersson släppte film igen, inte bara en utan två - både "Sånger från andra våningen" och "Du levande" som tillhör årtiondets bästa.

Årtiondets mest överskattade: Tre långa långfilmer om korta gnällspikar som går och går men aldrig kommer till berget. Åtminstone inte innan jag hinner skrika mig till döds av uttråkning. Jag gillade första filmen Sagan om Ringen-trilogin, gillade den en hel del , men resten drogs i onödan ut till världs ände och lite till.

Favoritfilmer från 00-talet:

The Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Drömlik verklighet blir oförutsägbart i ett av mitt livs favoritfilmer.

Requiem for a Dream - Stark, obehaglig, en av de filmer som har påverkat mig mest och den film som påverkat mig värst rent fysiskt.

Benjamin Buttons otroliga liv - Fincher blir bättre för varje film, och i BB målar han upp ett fascinerande stilla konstverk.

Avsked - Vardagligt vacker, griper stort med enkla medel.

Into the Wild - Sean Penn visade hur viktigt det är att gå med öppna ögon, att vad du söker kan finnas närmare än du tror.

Gå vidare till Daniel Feldts favoriter