Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 juni 2023 | 15:00

Freddy Krueger fixade rollen som Luke Skywalker åt Mark Hamill

Skräckikonen Robert Englund som Jedimästaren själv? Det hade kunde blivit verklighet om en viss provfilmning gått bättre.
På det ljuva 1970-talet, flera år innan sitt genombrott som mördaren Freddy Krueger i ”Terror på Elm Street”, var Englund en frilansande skådespelare på jakt efter bra roller. Däremot var det inte ”Stjärnornas krig” han suktade efter utan Francis Ford Coppolas ”Apocalypse Now”.
 
- Jag hade lyckats läsa en bootleg-version av manuset, och jag tiggde och bad min agent och försökte allt jag kunde, drog i alla möjliga trådar jag kunde för att komma in på audition för ”Apocalypse Now”. Jag kom in och var klädd i mina begagnade militärkläder från en secondhandbutik, och jag var solbränd med långt, blont hår. Och de trodde för ett ögonblick att jag kanske var rätt för rollen som surfaren, berättar Englund.
 
Men ödet ville annorlunda och Robert Duvall fick istället rollen. Men medan Englund var i byggnaden trodde en casting-agent att han kunde passa för en viss rymdfilm som de rollsatte på andra sidan korridoren, skriver People. Under provfilmningen fastnade Englund för ett namn i filmen.
 
 
- Vilket namn. Jag hade aldrig hört det tidigare; jag visste inte vad det betydde bara att det var det coolaste namnet i världen, Luke Skywalker.
 
Den så kallade provfilmningen var dock kortvarig och bestod endast av ett polaroid-foto. När Englund kom hem till sin lägenhet satt hans kompis Mark Hamill i soffan framför TV:n med en Heineken-öl. När England berättade om rollen ringde Hamill upp sin agent och resten är historia i en galax långt, långt borta.
 
Hade du kunnat tänka dig Englund i rollen som Skywalker?
| 27 juni 2023 15:00 |