Skribent

MovieZine.se

14 februari 2014 | 17:01

Fredagspanelen: "Jag gillar Shia LaBeouf mer och mer"

MovieZines fredagspanel diskuterar veckans stora frågor som: Vad hände egentligen där på röda mattan i Berlin?

Dessutom - romantiska filmscener vi vill uppleva i verkligheten, och Joel Kinnamans framtidsutsikter i Hollywood. Fredagspanelen denna vecka består av MovieZines New York-korre Lotta Zachrisson och Filmmixerns Rasmus Foltmar och Hannes Kinnunen.

Det är Alla hjärtans dag! Om du fick välja en romantisk filmscen att uppleva i verkligheten, vilken skulle det vara?

Lotta: Det är lite av grejen med filmromantik att det inte ska vara alltför realistiskt, så istället för att välja en mer verklighetstrogen favorit som Ethan Hawkes och Julie Delpys möte i "Bara en natt" får jag dra till med en riktig klassiker: slutscenen i "Dirty Dancing". Det är bara att erkänna - få tjejer skulle tacka nej till att bli uppbjudna av ställets coolaste kille och inför familj och alla andra få dansa så att det sprakar om det!

Rasmus: Här borde man ju egentligen passa på att trycka in någon romantisk filmscen som är i rymden, så att man får det på köpet. Men egentligen vill jag bara ligga under täcket med Ryan Gosling och Emma Stone, så det får bli deras kärleksscen i "Crazy Stupid Love". Får jag skriva vad jag vill här? Jag är singel och har ingen dejt på alla hjärtans dag. Hör av er.

Hannes: Har alltid fantiserat om att stå där i fören i DiCaprios famn och segla över Atlanten, problemet är väl att Titanic skulle sjunka tidigare än vanligt då jag förmodligen skulle agerat isberg. Jag får väl fortsätta att stå där ensam i fören på Viking Line med flaskan i högsta hugg, det närmsta jag kommer komma till att vara med i en James Cameron-film.

I söndags lämnade Shia LaBeouf en presskonferens för "Nymphomaniac" i Berlin, och återvände sedan på röda mattan iklädd en papperspåse. Tankar kring det?

Lotta: Med tanke på alla andra udda saker Shia har haft för sig på senaste tiden (upprepat twittrande, plagierad kortfilm osv) så verkar det som om han vill något mer än bara vara skådespelare. Antingen är han bara uttråkad och vill röra om i grytan, eller så hoppas han att tas på allvar som konstnär med sina "mänskliga installationer". Det han gör är ju varken särskilt nytt eller uppseendeväckande, men allt får större proportioner när det kommer från ett känt ansikte som redan har mediafokus på sig. Med största sannolikhet slutar det som Joaquin Phoenix-experimentet - med en axelryckning från allmänheten och att det hela glöms bort om han går tillbaka till att medverka i filmer som uppskattas.

Rasmus: Jag gillar Shia LaBeouf mer och mer. Efter alla skriverier om plagiering och liknande fick han någon sorts knäpp i huvudet som förvandlade honom till en uteliggare utseendemässigt och en pretentiös Eric Cantona-citerare språkligt. Och det klär honom! Alla ordentligt begåvade skådespelare går igenom kriser som får dem att inse vad som är på riktigt och vad som inte är det. Min teori är att Shia har blivit en sann konstnär som insett att han sålt sin själ till djävulen: Michael Bay. Och när man sålt sin själ till djävulen finns det inte mycket annat att göra än att sätta en påse på huvudet och hoppas att det löser sig. Förutspår också en ny påstrend bland de större modehusen till hösten. Head bag by Prada.

Hannes: Jag har riktigt svårt för folk som kopierar och snor material från andra utan att ge någon som helst credd, och speciellt förneka det när man blir påkommen. Det om något visar hur okreativ LaBeouf är som person. Att han nu försöker dölja det hela med massa konstigt ”Joaquin Phoenix”-beteende i ett dåligt försök att sopa det under mattan eller göra ett skämt av det hela gör LaBeouf bara mindre i mina ögon. Synd att den där papperspåsen hade lufthål i sig. 

"RoboCop" släpptes i veckan i USA. Vad tror du om Joel Kinnamans framtida karriär? Hur kommer han mäta sig mot tidigare svenskar som hamnat i Hollywood?

Lotta: Kinnaman har utmärkta möjligheter att bli den nästa Alexander Skarsgård. Båda har uppskattade TV-serier och filmer bakom sig och tas på allvar som skådisar, samtidigt som deras rågblonda nordiska utseenden lyckas skapa något drömskt i blicken på amerikanska kvinnliga bekanta. Hur framgångsrik Kinnaman blir hänger nu på ett par saker - om "RoboCop" blir en framgång finansiellt i USA, hur han väljer bland framtida roller, och som alltid en stor dos tur.

Rasmus: Joel Kinnaman har - till skillnad från flera andra svenska skådespelare i Hollywood - lite talang. Det gör att jag inte är orolig för honom. Jag skulle föredra att se honom i mindre filmer där han får visa större bredd i sitt skådespeleri, istället för filmer "RoboCop", men jag antar att det kommer sådana också (nej, Johan Falk-skaparna, jag tittar inte på er). Annars kommer även Joel stå där på röda mattan med en påse på huvudet.

Hannes: Det bästa vi fått i exportväg i Hollywood de senaste åren är Peter Stormare i ”Prison Break”. Joel Kinnaman lyckades inte hela vägen i ”The Killing” tyckte jag, men ett gott försök i alla fall, och mer lyckat än vad t.ex Skarsgård gjorde i ”True Blood” eller 2011 års sämsta film ”Battleship”. Kinnaman är ju jävligt snygg också så jag hejar på honom, och hoppas vi får se mer filmer som kanske inte involverar så mycket CGI och robotdräkter utan snarare ett manus där vi får se en lite mänskligare roll av Kinnaman i Hollywood. 

Vad ska du själv se i helgen?

Lotta: Här i USA är det inget jättespännande som kommer ut i helgen, så antingen kollar jag in Kinnaman i "RoboCop" eller så ger jag mig av för att se om allt ros av "The Lego Movie" lever upp till förväntningarna. Hade jag befunnit mig i Sverige skulle jag utan tvekan gå och se "Her", en av årets bästa filmer.

Rasmus: I helgen ska jag hela andra säsongen av "House of Cards". Because I'm worth it.

Hannes: Botten av spritflaskan. Blir jag utslängd från krogen går jag hem och gråter till "What's Eating Gilbert Grape".

| 14 februari 2014 17:01 |