Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 november 2015 | 08:00

Från ”Sagan om Ringen” till sagan om Merlin

Disney gör storslaget fantasy-äventyr med manusförfattaren Philippa Boyens.
Philippa Boyens namn känner vi främst igen från förtexterna i Peter Jacksons filmer. De har samarbetat sedan ”Sagan om Ringen”-trilogin på manus för alla hans filmer, inklusive ”King Kong”, ”Flickan från ovan” och de tre Hobbitarna.

Nu är det dags för Boyens att gå solo, och vad passar inte bättre än ännu ett storslaget äventyr om trollkarlar? Hon kommer att skriva manus till en Disney-filmatisering av T.A. Barrons bokserie ”The Merlin Saga”.

Berättelsen började år 1996 med boken ”The Lost Years of Merlin”, där en ung magiker upptäcker sina ovanliga krafter. Genom åren har det blivit elva böcker till. Deadline drar paralleller till ”Harry Potter”-serien, och självklart finns det planer på en filmisk franchise även här.

Den ikoniske trollkarlen från legenderna om Kung Arthur har synts på film och tv många gånger förr, bland annat i kultfilmen ”Excalibur” från 1981 och i en brittisk serie från 2008. Disney planerar även en spelfilmversion av sin animerade klassiker ”Svärdet i stenen”, där trollkarlen Merlin är en viktig karaktär.
| 18 november 2015 08:00 |