Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 januari 2024 | 10:00

Fram med filmsnackset! 5 sköna bakisfilmer att inleda nya året med

Är det någon dag på året du kan unna dig en slapp dag i soffan med film och snacks så är det nyårsdagen. Här är fem bakisrullar att inleda året med.
Under årets 365 försöker vi hinna mycket, inklusive se all kvalitetsfilm som kommer ut. Men på åtminstone en av dessa bör du kunna slappna av lite och ta en paus från tung kultur som ”Oppenheimer” och ”Killers of the Flower Moon”.
 
Då passar sannolikt nyårsdagen perfekt, oavsett om du är gravt bakfull eller bara utmattad efter ett intensivt år. Då är det bara att ladda med hinkvis av snacks och glida ner i TV-soffan med några sköna bakisfilmer. Här är tips på fem nysläppta rullar att inleda 2024 med.
 
 

1. Doggy Style

 
En hund med Will Ferrells röst ska hämnas på sin elaka ägare (Will Forte) - mer än denna premiss behöver man nog inte för att veta vad som väntar. Men det skadar inte regissören Josh Greenbaum tidigare gjort underskattade ”Barb and Star Go to Vista Del Mar” och att rollistan är full av pålitligt roliga röstskådisar som Jamie Foxx, Isla Fisher, Randall Park och Sofía Vergara. ”Resultatet är förvånansvärt roligt därför att berättelsen ständigt varvar ”enkla” skämt, som bajs- och kukhumor, med mer brutala inslag som pekar på den skeva dynamik som är mellan människa och hund” skrev Katarina Emgård i sin recension från tidigare i år.
 
 

2. Flykten från kycklingfabriken

 
Den relativt efterlängtade uppföljaren till stop motion-succén ”Flykten från hönsgården” (2000) fortsätter att följa hönan Ginger, tuppen Rocky och deras vänner på nya äventyr. Denna gång har de slagit sig ner på en fridfull ö men finner snart nya hot att bekämpa. Förlösande skratt i brittisk, charmig animation från regissören Sam Fell (”Bortspolad”, ”ParaNorman”), med Thandiwe Newton och Zachary Levi i röstroller.
 
 

3. The Persian Version

 
En gravid filmregissör (Layla Mohammadi) återförenas med sin iransk-amerikanska familj, inklusive åtta bröder, en pappa (Bijan Daneshmand, ”München”) som ska genomgå en hjärttransplantation och en grälsjuk mamma (Niousha Noor, ”Kaleidoscope”). Livfull och engagerande Sundance-vinnare om kulturkrockar och generationsklyftor. Av begåvade regissören Maryam Keshavarz som tidigare gjort sevärda ”Förbjuden kärlek” (2011) och ”Viper Club” (2018). 
 
 

4. Theater Camp

 
Musikalstjärnan Ben Platt får oss att förlåta filmmisslyckandet ”Dear Evan Hansen” när han och medförfattare ger oss en festlig sommarläger-komedi i samma stil som ”Wet Hot American Summer”. Här är det ett nedläggningshotat teaterläger för barn och unga som måste räddas av ägarens ambitiösa men småkorkade son (Jimmy Tatro, ”Bad Education”). Kul, charmig humor levereras av ett festlig persongalleri av både vuxna och barn, där speciellt Noah Galvin (Platts riktiga fästman, ”Booksmart”) sticker ut som scentekniker med en hemlig talang.
 
 

5. Weird: The Al Yankovic Story

 
Glöm ”Oppenheimer” och ”Maestro” - ska du se en biopic från 2023 så är det den om Weird Al Yankovic som gäller, även om nästan ingenting i den är sant... Daniel Radcliffe visar nya imponerande sidor av sin talang när anammar den ikoniska underhållaren och hans bisarra karriär och privatliv, inklusive en romans med Madonna (Evan Rachel Wood). Skruvat, absurt och fånigt - precis som Weird Al själv. Extra bonus är en rad underhållande cameo-roller - se hur många du lyckas räkna under ett poolparty fullt av 80-talskändisar.
| 1 januari 2024 10:00 |