Film

Skribent

Mats Karlsson

29 november 2014 | 15:10

Frågorna som "Star Wars"-trailern väckte

Vilka var de största WTF-ögonblicken och varför fick vi inte se resten av karaktärerna? Det och mycket mer försöker vi reda ut.
Känslorna efter den episka "Star Wars"-trailern har nu lagt sig till rätta och det är dags att analysera det vi har sett. Fick vi egentligen några svar? Nej, däremot väcktes en hög med frågor. Vi gör ett försök att reda ut vad vi fick se i trailern.

WTF-ögonblicken


John Boyega som Stormtrooper - Ska vi nu räkna honom till den mörka sidan? Nej, troligtvis inte, även om vi aldrig kan vara säkra. Snarare att han jobbar undercover.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Daisy Ridley på en ny landspeeder - Vad hon flyr ifrån är oklart. Men det som är mest intressant hur mycket hon liknar en rebellisk prinsessan Leia.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den nya droiden - J.J. Abrams har redan hintat i olika videoklipp om nya karaktärer, men denna var helt ny. Häftig är bara förnamnet.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Oscar Isaac som X-Wing-pilot - När vi trodde att det skulle vara Adam Driver vi skulle få se i hytten, blev det istället Isaac som dök upp. Intressant.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

X-Wings smeker vattenytan - Det stora whoa-ögonblicket kom när vi fick se en armada av X-Wings smeka vattenytan. Det är snyggt att det gör ont i ögonen.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Millennium Falcon - Äntligen! Falken är tillbaka och det med besked. Den verkar vara rejält upphottad och frågan vi alla ställer oss är vem som styr skeppet. Är det Han Solo eller kan det rentav vara Domhnall Gleeson?

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den nya skurken - Abrams visade upp filmens nya elaking, som troligtvis ska axla det Darth Vader stod för i de gamla filmerna. Är det så enkelt att det är Adam Driver bakom dräkten eller vem är det?

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det nya lasersvärdet- Det som har fått hela världen att sätta i halsen är det nya lasersvärdet som är utformad som ett klassiskt svärd. Men kommer de korta svärdbitarna agera som parerstång eller kommer det att innebära att mer lemmar kommer att ryka?

Berättarrösten - Det många trodde var Benedict Cumberbatch har nu bekräftats att vara ingen mindre än Andy Serkis.

Ny musik från John Williams - Förutom John Williams klassiska och episka titelmusik fick vi också höra ny musik. Men var det nykomponerad musik från Williams? Jajamen!

Det vi inte fick se


Vi fick inte se några från originaltrilogin, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Peter Mayhew, Anthony Daniels eller Kenny Baker. Inte heller Adam Driver, Domhnall Gleeson eller Max Von Sydow. Varför inte? Den största anledningen till det är att alla satt som på nålar att få se den första trailern och det ville självklart Abrams och Lucasfilm utnyttja. Varför visa något vi redan har en klar uppfattning om, när man kan passa på att visa upp de nya karaktärerna.

Att man sedan heller inte väljer att visa upp Max Von Sydows karaktär var inte så förvånande. Att han kommer att spela en stor ledarfigur är nog de flesta överens om och troligtvis av den elaka sorten (läs Sithledare). Abrams vill hålla alla Star Wars-nördar i ovisshet och hålla hans identitet hemlig ett tag till. Får vi se honom i nästa trailer? Ja, jag skulle bli väldigt förvånad om Abrams inte gör det. Däremot är det inte helt givet att vi komemr att vara helt säkra på vilken sida han befinner sig på. Ack, denna ovisshet som Abrams njuter av att trycka upp i våra nyllen.

När får vi se nästa trailer?


Det lär dröja. Kan dröja så länge som till storfilmssäsongen drar igång i maj. Men något som producenten Kathleen Kennedy och Abrams är oense om är att släppa karaktärsbeskrivningar. Abrams har varit motståndare att släppa den informationen, men nu när trailern är släppt ser han kanske fördelarna att låta allmänheten få mer kött på benen om karaktärerna i "Star Wars: The Force Awakens".
| 29 november 2014 15:10 |