Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 september 2023 | 12:00

Fråga inte Martin Scorsese om hans favoritfilmer

"Jag har alltid varit emot topp-10-listor", säger regissören.
Den ikoniske regissören Martin Scorsese är onekligen en filmälskare av rang. Men att få honom att lista sina favoritfilmer är inte alltid så enkelt, det fick tidningen Time erfara under en intervju.
 
- Jag har under åren försökt göra listor över filmer som jag personligen tycker är mina favoriter, vad det nu betyder, sa Scorsese.
 
- Och sedan upptäcker man att ordet "favorit" har olika betydelser: filmer som har imponerat mest på dig, eller filmer som du bara gillar att se om, eller dem som du fortsätter att se om och lära dig av, eller uppleva på nytt. Så det varierar. Och jag är alltid lite emot "topp-10-listor".
 
 
Ändå har han ibland lyckats få till personliga favoritlistor. Senast för tidningen Sight and Sounds stora omröstning där Scorsese (som ju hatar topp-10-listor) bidrog med hela 15 favoriter.
 
Orson Welles svartvita mästerverk "Citizen Kane" ligger honom särskilt varmt om hjärtat.
 
- Ja, vi har såklart "Citizen Kane". Den filmen förändrade mitt liv. Han bröt mot alla regler. En sak Welles brukade säga är att "det bästa du kan ha med dig som filmmakare är ignorans". När de säger "det här går inte att göra" - varför inte?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 14 september 2023 12:00 |