Spel

Skribent

Anders Eklöf

6 juni 2021 | 15:01

Fortfarande svårt att få tag på en Playstation 5

Bristen på komponenter gör att efterfrågan på Playstation 5 är svår att bemöta, men när kan man egentligen få tag på en konsol i Sverige?
Sedan den nya konsolen Playstation 5 släpptes den 12 november förra året har många spelare drömt om att få tag på en, men på grund av brist på komponenter och den stora efterfrågan är det inte den lättaste uppgiften. På auktionssajter som Tradera och Facebook Marketplace kan en begagnad konsol gå för flera tusenlappar mer än det ordinarie priset. 
 
Enligt sajten Bloomberg, har Sonys finanschef Hiroki Totoki sagt till analytiker att det blir svårt för företaget att möta efterfrågan även om de skulle ha möjlighet att producera fler konsoler nästa år. 
 
- Jag tror inte att efterfrågan lugnar sig i år och även om vi säkrar mycket fler enheter och producerar många fler enheter av Playstation 5 nästa år skulle vårt utbud inte kunna komma ikapp med efterfrågan, säger han.
 
 
En lösning Sony har är att de öppna digitala butiker i en handfull europeiska länder de kommande månaderna, för att på så sätt sälja konsolerna på egen hand. Konceptet finns redan i USA och ska expandera till till Storbritannien, Tyskland, Irland, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg.
 
För tillfället finns inga planer för det i Sverige, så när kan man egentligen tag på en konsol här? 
 

"När denna flaskhals helt och hållet släpper går bara att spekulera i"

 
När MovieZine hör av sig till kommunikationsbyrån Gullers Grupp, som ansvarar för Playstation i Sverige, meddelar de att "Sony inte uttalar sig i denna frågan". 
 
När vi hör av oss till återförsäljaren Komplett, skriver de under på att det är ett frustrerande problem. 
 
- Vi har, precis som våra kunder, länge varit förtvivlade över den krävande leveranssituationen runt Playstation 5 och avsaknaden av precis information från vår leverantör. Detta påverkar alla som vill ha en ny Playstation och besvikelsen över den långa och osäkra leveranstiden är mycket stor, även bland Kompletts kunder, skriver kommunikationschefen Kristin Hovland. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När tror ni att det går att köpa en konsol hos er? 
 
- Kompletts storlek på marknaden innebär att vi blir hörsammade av alla våra leverantörer, vilket i sin tur är väldigt positivt för våra kunder, men tyvärr kan vi inte vara mer specifika än så. Oavsett, så kommer vi att göra vad vi kan för att väntan ska bli så kort som möjligt, svarar hon. 
 
Den något mindre men ändå skapligt stora återförsäljaren Spel & Sånt, som förutom näthandel driver en fysik butik i Norrtälje. Nästan alla som har beställt en Playstation 5 hos dem har fått sin, men tills det är färdigt har de stoppat bokningen. 
 
När det blir möjligt att köpa en igen, vet de inte. 
 
- Precis som det mesta vi säljer just nu, allt från Pokémon-kort, sällskapsspel och tv-spelskonsoler oavsett märke så råder störningar på grund av corona, container och komponentbrist. Det är brist på alla slags varor vi säljer just nu och alla jobbar hårt för att få fram varor så fort som möjligt, men när denna flaskhals helt och hållet släpper går bara att spekulera i, svarar vd:n Peter Kauffmann. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Är det många kunder som hör av sig?
 
- Inte längre. I början var det många, ofta flera gånger per dag. Nu känns det som många kunder har fått tag i en konsol antingen genom oss eller någon annan återförsäljare i Sverige, säger han. 
 

Sony ökar på tillverkningen

 
Så hur får man egentligen tag på en Playstation 5 utan att behöva pröjsa överpriser av privatpersoner? Svårt att svara på. Den stora elektronikkedjan Elgiganten brukar ibland lägga upp information på Instagram, så att du kan delta i en uttlottning av möjligheten att köpa en. Vill du absolut ha en ny konsol finns även Xbox Series X, som inte är riktigt lika svår att hitta ute på marknaden. Microsoft fokuserar dessutom mer på att kunderna ska köpa en prenumeration av deras speltjänst Game Pass, snarare än att sälja konsoler. 
 
Det vi vet är i alla fall att Sony räknar med att producera 800 000 konsoler per månad under restan av 2021, som hela världen får dela på. Förhoppningsvis betyder det även att chansen för att köpa en ökar. 
 
Har du fått tag på en Playstation 5? Om inte, suktar du efter att få köpa en? 
| 6 juni 2021 15:01 |