Film

Skribent

MovieZine

17 juli 2023 | 13:00

Första recensionerna hyllar Studio Ghiblis senaste film

Förbluffande snygg - men förvirrande. Hayao Miyazakis ”The Boy and the Heron” kan vara hans mest personliga film hittills
Studio Ghiblis senaste animerade film - och mästaren Hayao Miyazakis påstått sista - fick sin biopremiär i Japan under helgen. Nu kommer de första recensionerna som hyllar ”The Boy and the Heron” (tidigare kallad ”How Do You Live?”) som ett förbluffande snyggt stycke film.
 
Men kritikerna noterar också att filmen kan verka förvirrande, och kräver att ses om för att verkligen greppa allt.
 
”För att förstå miljön och berättelsen på djupet måste du se om den flera gånger och reflektera över scenerna - samt analysera Miyazaki som person”, skriver japanska filmmagasinet Cinemas+.
 
”Det är är utan att överdriva en av Ghiblis bästa filmer vad gäller det visuella. Å andra sidan kan de som inte är Ghibli-fans bli förvirrande av den svindlande takten i hur scenerna utvecklas”, kan man läsa hos Eiga Channel och noterar att filmen inte är en av Ghiblis mer barnvänliga. ”Det kommer bli en del förvirring, men många lär också bli tagna av filmens skönhet.”
 
Anime News Network skriver att varje bildruta känns som ett eget konststycke. ”Det här är en film som du kan se hundra gånger och ändå upptäcka något nytt i bakgrunden i varje scen. Det är de små detaljerna som gör det… Ett animerat storverk som inget annat vi sett det senaste årtiondet.”
 

Miyazakis sista film blev hans mest personliga

 
Regissören Hayao Miyazaki har inte gett några intervjuer inför premiären. Studio Ghibli valde till och med att inte marknadsföra filmen alls - det finns exempelvis varken en trailer eller några stillbilder.
 
Men många kritiker har noterat likheter mellan berättelsen, om en pojke vars familj flyr från Tokyo efter bombningarna under Andra världskriget, och Miyazakis egna barndom. I filmen förlorar pojken sin mor, och möter därefter en kaxig blå häger som tar honom till en fantasivärld.
 
- Jag har undvikit det länge, men jag måste göra en film som är närmare mig. Jag har gjort flera filmer om glada och positiva pojkar, men det är inte så många pojkar verkligen är. Vi lever i konflikt. Jag ville skapa en hjälte som bär på en massa pinsamma saker han inte kan berätta för andra, ska Miyazaki ha sagt för några år sedan enligt THR.
 
”The Boy and the Heron” har ännu inget svenskt premiärdatum.
| 17 juli 2023 13:00 |