Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

16 juni 2014 | 21:00

Första recensionerna hyllar "Gotham"-piloten

I helgen fick ett urval av amerikanska TV-kritiker förhandstitta på pilotavsnittet av "Batman"-prequelen.
"Gotham" som handlar om polischefen James Gordon (Ben McKenzie), när han var nyutexaminerad mordutredare, har premiär i höst i amerikanska Fox. Men redan nu har en handfull TV-recensenter fått kolla in premiäravsnittet och TV-sajten Warming Glow har samlat  ihop deras förstaintryck.

Recensenterna fick inte avslöja några spoilers men var ändå huvudsakligen positiva i sin kritik och hyllade framför allt Robin Lord Taylor som spelar Oswald Cobblepott (som senare i livet förvandlas till "Batman"-skurken The Penguin).

Fokus i piloten ligger på mordet av Bruce Waynes föräldrar och den följande utredningen som Gordon håller i.

Här är vad några av kritikerna sa (hela recensionerna är länkade under varje sajtnamn):

"Det absolut bästa med piloten är Robin Lord Taylor som Oswald Cobblepott [...] Taylor är suverän och genomträngande i sin roll ända ner till de gula tänderna, det otäcka skrattet och det märkliga fräkniga ansiktet.  [...] Det här är inte en superhjälteserie, det är snarare en polisprocedural med vissa serieboksinslag. [...] Men det är definitivt något helt annat än de andra serietidningsbaserade TV-programmen som visas." 

"Jag underhölls storligen av piloten och fann den både lovande och med mycket potential. [...] Oroa er inte heller för de nya rollfigurerna som presenteras. Fish Mooney, som skapats enbart för serien, spelas till perfektion av Jada Pinkett Smith. Hon är sexig, skrämmande, farlig, rolig och bad ass - hon sätter verkligen rollen. [...] Och Robin Lord Taylor står i sanning i en klass för sig själv som Oswald Cobblepot, aka The Penguin. "

Steven Zeitchik, The LA Times (via Twitter)
"Gillade verkligen Fox superhjälteursprungs-pilot "Gotham". Solitt kriminaldrama med många lockande vinkar om kommande mytologi." 

AP (Associated Press)-kritikern Alicia Rancilio (via Twitter)
"Såg just förhandsvisningen av "Gotham"-premiären. Älskade den. Så bra. Glad för Ben McKenzie och de andra skådespelarna."

Daniel Fienberg, Hitfix (via Twitter)
"Den är mycket bra rollbesatt, från topp till tå, och med större mervärde än vad som syns i trailerklippen."

Det låter väl bra? Är ni ännu mer pepp på "Gotham" nu? Kommentera nedan!
| 16 juni 2014 21:00 |