Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 maj 2024 | 22:00

Första recensionen av "Furiosa" kommer från Edgar Wright: "Hur i h***ete gör han?"

Regissören bakom "Baby Driver" och "Last Night in Soho" hyllar nya Mad Max-rullen som en fest för ögonen och öronen.
Om exakt en vecka, den 14 maj, ska "Furiosa: A Mad Max Saga" få sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes (håll utkik efter MovieZines recension!).
 
Vi andra vanliga dödliga får vänta till biopremiären 22 maj, men en som redan fått se filmen är Edgar Wright. Filmskaparen är vän med George Miller och kanske bär han ansvaret för att Anya Taylor-Joy fick spela en ung Furiosa i denna prequel. Miller ska nämligen ha gillat henne i Wrights "Last Night in Soho".
 
Något annat som framkommer i Edgar Wrights ytterst positiva recension av dystopiska actionfesten "Furiosa" är att han tappade hakan vid flera tillfällen, och tippar att vi kommer göra detsamma. Läs Wrights hela hyllning nedan.
 

Edgar Wright: "Är både imponerad och avundsjuk!"

 
"Även om jag förstår vad som krävs för att göra en film, förstår jag fortfarande inte hur Dr. George Miller gör det. Jag hade turen att få se ”Furiosa” för en månad sedan och jag är fortfarande helt tagen av hur filmer som den här kan existera" skriver Wright i sociala medier.
 
"Det är så intrikat, detaljerat och uppslukande. Planeringen och kärleken som har gått in i iscensättningen, blockingen och designen är helt overklig. Hatten av för George och teamet för att ha gett oss 45 år av fantasifull, visceral film. Den här är en fest för ögon och öron, en cirkel som sluts till det första Max-äventyret 1979.
 
Undertiteln, ”A Max Max Saga”, är inte heller fel eftersom detta är ett hämnd-epos, inte bara en jaktfilm som ”Fury Road”. Det närmaste jag kan jämföra med är något i stil med ”Ben Hur” - där en lång stubin av hämnd brinner i åratal och slutar i (ingen spoiler) den ljuvligaste hämnd. Filmskapare och fans kommer att lämna biografen med huvuden i spinn. Jag kände mig både inspirerad och avundsjuk! Vid ett tillfälle i mitten av filmen vände jag mig till en vän och sa: ”Hur i h***ete gör han det här?”
 
Och naturligtvis är skådespelarna fantastiska. Chris Hemsworth har aldrig varit bättre, Tom Burke är en grubblande robust närvaro som påminner om den ursprunglige Road Warrior själv, och när det gäller Anya är jag så glad och stolt över att se henne lysa upp skärmen.
 
För länge sedan, i mars 2020, bokstavligen 48 timmar innan pandemin fick hela landet att stänga ner, åt jag middag med George Miller i London efter att han sett en tidig version av ”Last Night In Soho”. Han frågade mig om Anya skulle vara ett bra val för att spela den unga Furiosa, och jag svarade: ”Kör, bara kör! Hon är en stjärna, haffa henne nu!”
 
Jag skickade ett sms till Anya den kvällen och sa att hon förväntade sig ett samtal från George Miller, och jag är så glad över att se resultatet fyra år senare. Vilken åktur, ni kommer att njuta!"
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @edgarwright

| 7 maj 2024 22:00 |