Serie

Skribent

Robin Hakanen Martio

10 januari 2020 | 19:00

Premiär för "Treadstone": Jason Bournes fackla brinner vidare

”Treadstone” har precis landat på Amazon Prime; tv-serien som ska ta sig an Jason Bournes våldsamma arv. Men håller den måttet jämfört med filmerna? Jag har sett de två första avsnitten.
I "Treadstone" får vi följa tre personer, soldaten J. Randolph Bentley (Jeremy Irvine), oljeriggjobbaren Doug McKenna (Brian J. Smith) och pianoläraren SoYun (Hyo-Joo Han), som alla har gemensamt att de är livs levande lönnmördare – de visste bara inte om det.

Det går från 0 till 100 när deras liv vänds upp och ner av intriger, mörkläggning och mord. Deras öde vävs samman med journalisten Tara Coleman (Tracy Ifeachor) som kan ha nyckeln till att avslöja konspirationen för gott. Det dröjer dock inte länge förrän CIA får vittring på dem. 

”Treadstone” bygger vidare på filmserien som började med "The Bourne Identity" (2002) med Matt Damon i huvudrollen. TV-serien har ambitiöst nog fördjupat sig i det vi bara fått skrapat ytan på i filmerna; ni vet, hur det går till när en skuggorganisation inom CIA tillfångatar och hjärntvättar soldater för att förvandla dem till det perfekta vapnet.

Men det känns lite som att manusförfattarna på ett sätt har avslöjat hur ett trolleritrick går till, och förlorat en stor del av den mystik som jag upplevde att filmerna erbjöd. Och även om jag förstår tanken bakom det, så behöver ibland kulisser bara vara kulisser.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Produktionen i sig kan man dock inte kalla för ett fiasko, speciellt inte när det finns andra titlar i streamingvärlden därute som bibehåller rätten till den titeln (”The I-Land”, någon?). Snarare lyckas ”Treadstone” erbjuda en slags grundnivå av kvalitet som man har börjat förvänta sig av Amazons orginalproduktioner. Men, ändå, någonting saknas. Den har inte den där gnistan som gör det lilla extra.

Innehållsmässigt checkar dock ”Treadstone” av listan; vi har relativt varierande storylines som knyter ihop säcken med varandra, tämligen snyggt koreograferade fajtscener, biljakter och pistoler samt gåtor och mysterier och mer därtill. Men inget av det där lyckas imponera på något sätt. Inte på riktigt. Det känns bara som ribban har satts tillräckligt högt för att ge de två första avsnitten ett godkänt betyg.

Kort sagt, inte en så lovande start som jag hade hoppats på.

Frågan kvarstår också om vi klarar oss utan Paul Greengrass? Det ultrarealistiska, skakiga bildspråket som Geengrass levererade blev på något sätt filmseriens signum, även om han bara regisserade tre av de fem filmerna i Bourne-världen. ”Treadstone” är ett ofantligt mer städat, bildskönt och samtidigt rätt tråkigt sätt att filma en historia på.

Sammanfattningsvis, är du ett actionfan på jakt efter något som ska stilla din hunger kan du träffa mycket sämre än ”Treadstone”, men om du är en finsmakare av Bourne och hoppas på att den här serien ska föra traditionen vidare, kommer du nog uppleva den mer åt James Bond-hållet än Bourne-hållet.
 
 
Hela säsongen av "Treadstone" finns nu att streama på Amazon Prime Video.
| 10 januari 2020 19:00 |