Film

Skribent

MovieZine

25 juni 2015 | 17:45

Första filmerna klara för Stockholms filmfestival 2015

Magnus von Horns "Efterskalv" tävlar om Bronshästen.
2015 års program för Stockholms internationella filmfestival börjar ta form. Nu kan vi presentera de fem första titlarna, varav flera tävlar om Bronshästen.

Efterskalv (Magnus von Horn)

Efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på en ungdomsanstalt återvänder John (Ulrik Munther) till sin hemby för att börja sitt nya liv. Men det blir inte som han tänkt sig då hans gamla brott varken är glömt eller förlåtet. "Efterskalv" visas i tävlingssektionen och tävlar om den prestigefyllda Bronshästen.

The Wolfpack (Crystal Moselles)

Filmen om de sex Angulo-bröderna som växte upp instängda i en lägenhet med film som enda fönster mot omvärlden slog ner som en bomb på årets Sundance-festival och vann priset för bästa dokumentärfilm. "The Wolfpack" kommer att tävla om en Bronshäst i dokumentärsektionen under årets festival.

Mediterranea (Jonas Carpignano)

Detta högaktuella drama är en nutida historia om det liv som tusentals afrikanska immigranter lever efter att ha gjort den livsfarliga resan över till norra Italien. Carpignanos långfilmsdebut kommer att tävla om en bronshäst på årets festival i november.

Taxi Teheran (Jafar Panahi)

I hemlandet Iran är regissören Jafar Panahi förbjuden att göra film. Trots de tuffa förutsättningar som Panahi möts av ger han nu publiken en inblick i livet i Irans huvudstad med sin nya film ”Taxi Teheran”. Filmen smugglades ut ur landet och tog sig hela vägen till Berlins filmfestival där den belönades med det prestigefulla priset Guldbjörnen.

Summer of Sangaile (Alante Kavaite)

Denna litauiska filmpärla fick sin världspremiär på Sundance filmfestival. Alante Kavaite har skapat ett ärligt porträtt av ung kärlek och stora drömmar. Det poetiska berättandet och de visuella bilderna av landskapet resulterar i en hänförande filmupplevelse och i en av huvudrollerna syns Aiste Dirziute som var Shooting Star på Berlins filmfestival tidigare i år. "Summer of Sangaile" tävlar om Bronshästen på årets festiva.

Stockholms 26:e internationella filmfestival pågår mellan 11-22 november 2015.
| 25 juni 2015 17:45 |