Film

Skribent

Viktor Jerner

15 november 2015 | 19:30

Första bilden på Liam Neeson i Martin Scorseses "Silence"

En ny bild från Scorseses efterlängtade "Silence" har landat, och siktet är inställt på en Cannes-premiär för filmen.
När det år 2013 gjordes klart att legenden Martin Scorseses nästa film skulle bli "Silence" kunde man höra cineasternas peppmätare slå i taket världen över. Scorsese har nämligen kämpat med att få detta passionsprojekt att lyfta från marken sedan 1991 - med andra ord lika länge som undertecknad har levt - utan resultat, förrän nu. I korta drag är det en adaption av Shusako Endos bok med samma namn och handlar om två jesuitpräster som hamnar mitt i brutala våldsamheter när de åker på en missionsresa till Japan på 1600-talet. 

Redan i maj fick vi oss en första titt från filmen, då på Andrew Garfield som gör en av de tre centrala rollerna. De andra två är det Adam Driver och Liam Neeson ("Gangs of New York"-återförening!) som axlar, och den sistnämnda har vi nu fått en rykande färsk bild på. Det är så grymt vackert att se Neeson så långt borta från dassiga, trygga och Luc Besson-producerade actionrökare som han kan komma. Man får aldrig glömma att han faktiskt är en helt fantastisk skådespelare som förtjänar så mycket mer än "Taken 3". Här lär han verkligen få sig en rejäl utmaning, en utmaning som började redan under förberedelserna när han gick ner drygt tio kilo.

Bilderna med Liam Neeson & Andrew Garfield: 
Enligt Collider siktas det nu på en Cannes-premiär för filmen som tidigast, vilket kan betyda att vi i Sverige får vänta tills nästa vinter innan vi får se slutresultatet. Jag är milt sagt oerhört peppad och känner framför allt att det ska bli kul att se Martin Scorsese jobba med mindre medel igen. Hans senaste filmer har alla haft runt 100 miljoner dollar i budget eller mer, och "Silence"-notan sägs hamna på en tredjedel av det. Mindre pengar ger också mindre påtryckningar från studios och finansiärer, vilket kanske också lockar fram en mer personlig och experimentell Scorsese. Det är vad jag håller tummarna för.

Är ni lika galet taggade som jag är? 
| 15 november 2015 19:30 |