Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 mars 2020 | 17:00

Förslag i USA: Gratis biobesök efter coronakrisen

Kinesiska biografer försöker locka tillbaks biopubliken med "Avatar" och "Avengers" - utan att ta betalt.
Det har bara gått en dryg vecka sedan Filmstaden stängde alla sina biografer över hela landet, men det börjar kännas som en evighet. Tanken på att sitta i biomörkret tätt intill 500 andra människor och se en ny storfilm känns plötsligt väldigt främmande.

De allra flesta stora biosalonger i Europa, USA och andra delar av världen har fått stänga till följd av coronakrisen. Det råder oroliga tider, för både biografägare och deras anställda.
 
Kina lockar med gratis storfilmer

I Kina har dock biograferna börjat öppna igen. Efter två månader testar man att locka in biopubliken i de mindre drabbade regionerna, och då står främst gamla trogna biosuccéer på schemat, skriver Hollywood Reporter.

Man testar sig fram med några av Kinas största publikdragare genom tiderna: "Avatar", "Inception" och de fyra "Avengers"-filmerna är några exempel.

Inte nog med det - det låter som att biobesöken är gratis på vissa håll, "för att påminna folk varför det är spännande att se film på stor duk i grupp", skriver Screen Rant.
 
Amerikanska biografer kan testa samma metod
 
Det här med gratis biobesök kan bli aktuellt även i USA. Detta enligt Patrick Corconan från National Association of Theatre Owners (eller NATO som de kallar sig). Han säger i en intervju att det är ett möjligt sätt att hjälpa även de amerikanska biograferna komma ur ett krisläge:

- Vi jobbar på det. Vi tittar på vad som händer i Kina. I vissa provinser har de börjat öppna biografer på nytt, och det är gratis för att locka tillbaks konsumenterna. De visar äldre film. Vi får se vad som händer med viruset.

Det har länge talats om "biodöden" runt om i världen, och coronaviruset ser ut att slå ännu en spik i kistan. Frågan är hur snabbt folk blir sugna på att gå på bio igen, även när Filmstaden åter kommer i drift och alla storfilmer börjar rullas ut på nytt.

Gratis bio eller åtminstone sänkta biljettpriser låter kanske inte som en dum idé för att fylla biosalongerna på nytt. Vad tycker ni?
| 26 mars 2020 17:00 |