Spel

Skribent

Anders Eklöf

12 december 2022 | 11:30

Föräldrar stämmer "Fortnite" för att vara beroendeframkallande för barn

Enligt rapporten spelar hellre barnen i fråga i stället för att äta, duscha och sova.
Har du någon som helst koll på spelbranschen har du troligtvis spelat eller i alla fall hört talas om det enorma fenomenet "Fortnite" som spelas av över 80 miljoner aktiva spelare varje månad, där du som en av hundra spelare ska överleva på en ö. 
 
Genom åren har Epic Games samarbetat med stora företag och franchiser som Marvel, Star Wars, Naruto och stora artister som Marshmello och Ariana Grande.
 
Spelet spelas som sagt av många och däribland barn. Nu rapporterar bland annat BBC News att tre föräldrar i Kanada stämmer Epic Games för att deras barn har blivit beroende av "Fortnite". Enligt rapporten spelar hellre barnen i stället för att äta, duscha och sova.
 
Justice Sylvain Lussier jämför spelet med tobak och säger att "den skadliga effekten av tobak erkändes inte över en natt".
 
 
 
Nu är det säkert många spelare som suckar och skakar på huvudet, men redan 2018 slog Världshälsoorganisationen WHO fast att spelmissbruk är en psykisk sjukdom eller diagnos.
 
Tecken på ett sjukligt spelande är att man tappar kontrollen över spelandet, man prioriterar spelandet över allt annat så att det påverkar sömn, måltider, skolan, arbetet och sociala aktiviteter negativt. Ett av barnen i stämningen ska ha spelat över 7700 timmar "Fortnite" på mindre än två år.
 
Epic Games har dock svarat i ett uttalande där de säger att de har "branschledande föräldrakontroller som ger föräldrar möjlighet att övervaka sitt barns digitala upplevelse".
 
- Vi planerar att bekämpa det här i domstol. Vi tror att bevisen kommer att visa att det här fallet är värdelöst, skriver de.
 
Datorspelsberoende är absolut ett verkligt fenomen, men i det här fallet kan jag verkligen tycka att det ligger hos föräldrarnas ansvar att reglera hur mycket deras barn faktiskt får spela.
 
Vad tycker du om stämningen? Tar du datorspelsberoende på allvar?
| 12 december 2022 11:30 |