Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

17 december 2023 | 16:00

För mycket AI? "True Lies" får en misslyckad 4K-restaurering

James Camerons populära actionkomedi har släppts digitalt i hög upplösning. Men det ser ut som om arbetet fick bedrövlig draghjälp av ett aktuellt verktyg.
Under hösten kom beskedet att tre av James Camerons äldre filmer kommer släppas på fysisk media i 4K - nämligen "Aliens - Återkomsten" (1986), "Avgrunden" (1989) och "True Lies" (1994). Fast det efterlängtade beskedet kan komma med en dos besvikelse.
 
I USA har 4K-versionen "True Lies" precis släppts digitalt på iTunes. I samband med det upptäckte användaren @RazorwireRyan, på sociala medieplattformen X, att saker och ting såg fel ut. Han delade med sig av bildbevisen i en tråd:
 
 
 
 
Två saker är värda att nämna: Jag har inte lyckats bekräfta att artificiell intelligens verkligen är inblandat i den här remasteringen, men det verkar vara ett logiskt antagande med tanke på hur mjuk bilden blir. Utseendet tyder på det. 
 
Det andra är att det ser, entligt utsago, bättre ut i rörlig bild. Vilket kanske duger för de flesta, även om jag kan tycka att en film i 4K är värd att se så bra ut som möjligt.
 
Den digitala 4K-releasen av "True Lies" verkar inte finnas tillgänglig i Sverige ännu, men det är säkert bara en tidsfråga. Tills dess kan du streama den gamla vanliga varianten fritt hos Disney+.
 
 
| 17 december 2023 16:00 |