Film

Skribent

Jenny Ahonen

14 oktober 2016 | 18:00

För dig som gillar "Narcos" - 8 filmer och serier om kokain, pengar och blod

Tillhör du de miljontals tittare som har fascinerats av Netflix-dramat "Narcos" berättelse om den colombianska droghandeln?
Här är 8 filmer och tv-serier som i både dokumentär och fiktiv form berättar mer om kokainets marknad. Och om den blodiga kampen om vem som kontrollerar den. Åtta verk som på olika vis knyter an till "Narcos".

1. Los tiempos de Pablo Escobar (2012)
Efter att den första säsongen av "Narcos" hade sänts hade också dokumentären "Los tiempos de Pablo Escobar" premiär på Netflix. Den colombianska filmen använder sig av arkivmaterial såväl som nya vittnesmål för att ge en sanningsenlig bild av den mytomspunna knarkbossen. Den lägger stort fokus på de illdåd som har begåtts på Escobars order och diskuterar även hur hans arv fortfarande påverkar världen - Colombia inte minst - än idag. 

2. Pecados de mi padre (2009)
I den argentisk-colombianska dokumentären "Pecados de mi padre" (som på engelska har fått titeln "Sins of My Father") berättar Pablo Escobars son Sebastian Marroquín - som syns porträtterad i flera scener i "Narcos" - om sin ökända pappa och sin speciella uppväxt. Dokumentären söker också upp sönerna till två av Escobars mest välkända mordoffer, för att sedan föra dem samman med Marroquín - som har bytt namn från Juan Pablo Escobar för att slippa förknippas med sin pappa.

3. The Two Escobars (2010)
"The Two Escobars" - en av de bästa dokumentärerna om fotboll som någonsin har gjorts - sätter Pablo Escobar i relation till en annan colombian som bar samma efternamn: Andres Escobar. I början av 90-talet var han landets största fotbollsstjärna. Trots att han inte var släkt med den omtalade knarkbossen kom deras livsöden att sammanvävas. Det var med hjälp av Pablos pengar som det colombianska landslaget hade blivit sydamerikanska mästare. De var förhandstippade vinnare när Andres begick sitt livs misstag i matchen mot USA i 1994 års VM. Självmålet var en katastrof för Colombia - landet där fotbollen hade blivit mer än bara en sport. Den colombianska dokumentären försöker förklara hur det kunde kosta Andres Escobar livet.

4. Cocaine Cowboys (2006)
"Narcos" inleds med en kortare redogörelse för hur Miami under 80-talet kom att härjas av kokainhandeln och de illdåd som följde med den. Medan dramaseriens handling därefter förflyttar sig till Colombia dröjer den amerikanska dokumentären "Cocaine Cowboys" sig kvar i den sydfloridanska staden. Filmen går närmre in på hur det egentligen gick till när de colombianska knarkhandlarna invaderade staden, med ett maffialiknande våld som USA inte hade skådat sedan förbudstidens dagar. 

5. Tropa de Elite (2007)
Det actionfyllda krimdramat "Tropa de Elite" (som på engelska heter "Elite Squad") är regisserat av José Padilha, som har regisserat några av "Narcos" bästa avsnitt. Precis som i Netflix-serien spelas också huvudrollen av Wagner Moura. I filmen strider han dock på den andra sidan i ett drogkrig. "Tropa de Elite" utspelar sig i Rio de Janeiro och (den portugistalande) Moura (som var tvungen att lära sig spanska inför rollen som Pablo Escobar) spelar en polis som försöker "städa upp" bland stadens knarklangare och andra kriminella, inför ett besök av påven.

6. Blow (2001)
"Blow" berättar om hur den amerikanska kokainmarknaden etablerades under 70-talet. Krimdramat är baserat på Bruce Porters bok "Blow: How a Small Town Boy Made $100 Million with the Medellín Cocaine Cartel and Lost It All" från 1993 och handlar om knarksmugglaren George Jung, som i filmen spelas av Johnny Depp. Som ung började han att smuggla in marijuana till USA, men med tiden gick han - med bland andra Pablo Escobars hjälp - över till att handla med tyngre droger. Ted Demmes film följer honom från barn- till ålderdom.

7. Cartel Land (2015)


Large b08db85f4ed5c89733afa845a2db5607 mexicanmilitia

I säsong två av "Narcos" får vi se hur ett så kallat medborgargarde tar upp kampen mot Pablo Escobars Medellínkartell. I den amerikanska dokumentären "Cartel Land", som har producerats av den oscarsbelönade filmmakaren Kathryn Bigelow, får tittarna möta vigilanter på båda sidor av den mexikansk-amerikanska gränsen, som med sina egna metoder försöker bekämpa områdets knarkhandlare. Filmen vill undersöka vad som händer när statliga institutioner misslyckas med att ta itu med samhälleliga problem och medborgare känner sig manade att själva ta tag i saken.

8. Queen of the South (2016)
Den amerikanska krimdramaserien "Queen of the South" är en remake av den mexikanska såpoperan "La Reina del Sur" (som är den mexikanska knarkkungen El Chapos favoritserie!). Serien handlar om hur flickvännen till en knarksmugglare flyr från Mexiko till Spanien efter att han har blivit mördad. I det nya landet hoppas hon kunna etablera sig som en av knarkmarknadens viktigaste spelare. Alice Braga - som vissa kanske minns som Angélica i mästerverket "Guds stad" (2002) - spelar huvudkaraktären Teresa Mendoza.

Tipsa gärna om andra filmer och tv-serier i "Narcos"-anda i kommentarerna nedan.
| 14 oktober 2016 18:00 |