Film

Skribent

MovieZine

3 juli 2022 | 09:00

Född den tredje juli: Tom Cruise fyller 60 år idag!

40 år som skådis och 50 filmer bakom sig. Vi säger grattis på 60-årsdagen, Tompa!
Finns det något Tom Cruise inte klarar av? Han har bjudit på några av de galnaste filmsnutts vi sett. Han har nyss slagit sina egna kassarekord och nått miljardintäkter med ”Top Gun: Maverick”. Och nu har tokstollen gått och fyllt 60 år, för första gången i sitt liv. Grattis säger vi!
 
Tompa påbörjade sin imponerande filmkarriär för över 40 år sedan, med små roller i ungdomsfilmer. Hans stora genombrott kom med ”Föräldrafritt” (1983), och med Ridley Scotts fantasyfilm ”Legenden” (1985) och Tony Scotts adrenalinkick ”Top Gun” (1986) etablerades filmstjärnan med det stora leendet som en av Hollywoods största.
 
Han fick också möjligheten att jobba med några av filmvärldens främsta regissörer så som Scorsese (”The Color of Money”, 1986) och Oliver Stone. Under 90-talet blev det samarbeten med bland andra de Palma (”Mission: Impossible”, 1996), Kubrick (”Eyes Wide Shut”, 1999) och så småningom Spielberg.
 
Idag är han kanske mest känd som snubben som hoppade i Oprahs soffa, får en galen blick när scientologi kommer på tal, eller springer väldigt väldigt fort i alla sina filmer. Men man behöver inte leta länge i Cruises 50 titlar långa meritlista för att hitta guldkornen där han faktiskt briljerat som skådis. Han har blivit Oscarsnominerad tre gånger - för krigsdramat ”Född den fjärde juli” (1989), romantiska ”Jerry Maguire” (1996) och ”Magnolia” (1999).
 
Tom Cruise har på senare år hittat sin nisch i actiongenren. Och är det inte rollen som agent Ethan Hunt så är det Jack Reacher, eller sci-fi-filmer som ”Oblivion” och ”Edge of Tomorrow”, som låter honom uppleva pojkdrömmen och tänja på kroppens och sinnets gränser för att kasta sig in i vilda stuntscener. För bioaktuella ”Top Gun: Maverick” insisterade han på att alla skådespelare som spelar piloter skulle upp i luften och lära sig flyga riktiga stridsplan. I kommande ”Mission: Impossible 7” kör han ut för en norsk klippa med motorcykel.
 
Säga vad man vill om Cruise, men hans intensiva passion för filmmediet går inte att ta miste på, och han vill alltid bjuda sin publik på en upplevelse. Vi gratulerar på 60-årsdagen och hoppas på flera decennier till med minnesvärda filmer!
 

Tom Cruise 60 år - filmkarriären i bilder

 
Tom Cruise i tonårsdramat "Outsiders" (1983). Tänderna har sen dess fått en Hollywood-behandling.
 
En ikonisk dansentré i "Föräldrafritt".
 
Tony Scotts "Top Gun" (1986) tog honom till skyarna.
 
Rollen som krigsskadad Vietnam-veteran i Oliver Stones "Född den fjärde juli" gav honom en Oscarsnominering.
 
Tom Cruise och Brad Pitt i "En vampyrs bekännelse" (1994).
 
Den framgångsrika "Mission: Impossible"-franchisen började redan 1996.
 
"Show me the money!" En ikonisk replik från 1997. Kan du filmen?
 
En oförglömlig prestation i Paul Thomas Andersons "Magnolia" gav honom en tredje Oscarsnominering.
 
Vem har kunnat glömma den här sköna typen i komedin "Tropic Thunder" (2008)?
 
En vanlig dag på jobbet. Tom Cruise hänger på utsidan av världens högsta byggnad i fjärde "Mission: Impossible" (2011).
 
Tom Cruise besökte Stockholm år 2012 för världspremiären av "Jack Reacher".
 
Även om han hyllades för sin roll som rockstjärna så tillhör musikalen "Rock of Ages" (2012) en av karriärens stora floppar.
 
Tidigare i år belönades han med heders-Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.
| 3 juli 2022 09:00 |