Serie

Skribent

MovieZine

28 februari 2017 | 19:45

"Five Came Back": Andra världskriget genom Hollywoods lins

Trailerpremiär: I dokumentärserien ”Five Came Back” berättar fem samtida Hollywood-mästare om fem av dåtidens stora filmskapare, och hur de formade Amerikas syn på Andra världskriget.
Gillar du filmhistoria? Eller fascineras av berättelser om krig? Då borde nya dokumentärserien ”Five Came Back: Hollywood och Andra världskriget” vara ett givet val i vår.

Serien i tre delar bygger på Mark Harris bok, “Five Came Back: A Story of Hollywood and the Second World War”. Den berättar, enligt officiell synopsis, ”den extraordinära historien om hur Hollywood förändrade andra världskriget - och hur andra världskriget förändrade Hollywood”.

Här får vi möta fem filmskapare som avbröt framgångsrika karriärer för att tjäna sitt land, riskera sina liv och upplysa det amerikanska folket: John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra och George Stevens. För att guida tittarna genom deras sammanflätade historier, vände sig dokumentärteamet till fem moderna filmmästare: Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Guillermo Del Toro, Paul Greengrass och Lawrence Kasdan. 

- Film var en berusningsmedel från stumfilmens tidigaste dagar. Och tidigt insåg Hollywood att bio var ett enorm verktyg eller vapen för förändring, säger Spielberg i de inledande scenerna. 

Coppola tillägger:

- Film i sin renaste form kunde användas som propaganda. Hitler och hans propagandaminister Joseph Goebbels hade förstått filmens kraft för att påverka folkets sätt att tänka.Regissören Laurent Bouzereau och hans team samlade ihop mer än 100 timmars material och nyhetsklipp. De såg mer än 40 dokumentärer och träningsfilmer som de fem regissörerna producerade under kriget. Han säger i ett pressmeddelande:

- Dessa filmskapare hade på den tiden ett ansvar i att vad de satte till världen skulle tas som sanningen. En hel del av det ekar i vad som händer idag, och politik är nu mer än någonsin en del av underhållningen. Jag tycker att det är modigt av dåtidens filmskapare, likaså med konstnärer idag, att tala för alla dem som inte har en plattform.

- Det är det svåraste att förmedla till den unga, samtida publiken - att man var tvungen att vänta riktigt, riktigt länge för att få nyheter, berättar författaren Mark Harris. 

- Vi lever i en värld där vi har fem olika sätt att veta vad som blev nyheter i morse. Men 1940-talet känns som ett annat universum. Det fanns tidningar och radio, men visuellt var filmerna det enda sättet för människor att kunna se kriget. 


”Five Came Back: Hollywood och Andra världskriget” har premiär på Netflix den 31 mars. Meryl Streep är seriens berättarröst.

I samband med lanseringen av ”Five Came Back” släpper Netflix kommer också 13 av dokumentärerna som diskuteras i serien. De inkluderar John Fords ”The Battle of Midway”, William Wylers ”The Memphis Belle”, John Hustons ”Report from the Aleutians”, Frank Capras ”The Battle of Russia”, George Stevens ”Nazi Concentration Camps”, och Stuart Heislers ”The Negro Soldier”.

Läs också: Alla nya filmer och serier på Netflix i mars

| 28 februari 2017 19:45 |