Film

Skribent

MovieZine

13 maj 2022 | 09:00

Filmstaden lanserar Salong Ett - ny podcast om biofilm

Idag släpps första avsnittet av Salong Ett, där kulturjournalisten Ayan Jamal tillsammans med gäster gräver både djupt och brett i biofilmens universum.
Salong Ett är en ny satsning från Filmstaden där lyssnarna får ta del av såväl breda, som djupt nördiga samtal om bioaktuella filmer, genres, behind the scenes, fun facts och mycket mer. 
 
Programledare för podden är kulturjournalisten Ayan Jamal, som tidigare varit programledare i Sveriges Radio P3. I varje avsnitt gästas hon av alltifrån filmvetare och filmskapare till kulturpersonligheter och bioälskare. Snacket har sin utgångspunkt i en kommande biopremiär. 
 
– Med ett bioår fyllt av storfilmer som "Top Gun: Maverick", "Nope", "Elvis", "Black Panther 2: Wakanda Forever" och "Avatar 2: The Way of Water" kommer vi kunna djupdyka i allt från 80-talets Hollywood när vi diskuterar Tom Cruise genombrott till vilka skräckfilmer som gör oss mest rädda. I podden kommer jag bjuda in både vänner och filmnördar för att på detaljnivå ge lyssnarna underhållande analyser av allt som film på bio innebär. Om du älskar film och populärkultur kommer du älska Salong Ett, säger Ayan Jamal.
 
 
Pilotavsnittet handlar så passande om piloter, och inte vilka som helst utan de som dominerade biodukarna år 1986. Det pratas 80-talsnostalgi, G-krafter och bromance inför premiären av "Top Gun: Maverick" där Tom Cruise är tillbaka, 36 år efter att kultfilmen släpptes.
 
Gäster är manusförfattaren Michaela Hamilton och medieprofilen Calle Schulman som diskuterar hur det kommer sig att "Top Gun" är den ultimata bromancefilmen.
 
Ytterligare fem avsnitt släpps under 2022. Lyssna på premiären av Salong Ett här...
 
Vad tyckte du om podden? Kommentera gärna.
| 13 maj 2022 09:00 |