Film

Skribent

MovieZine

8 januari 2016 | 13:45

Svenska filmkritiker har korat 2015 års bästa film

"En känslointensiv skildring, välskriven och välspelad som få."
Den snuvades på en Guldbagge-nominering i kategorin Bästa film. Men när svenska filmkritiker röstar är Peter Grönlunds ”Tjuvheder” den givna vinnaren.

Dramat tar med oss till Stockholms undre värld, till de fattiga och hemlösa där varje dag är en kamp för att överleva, för pengar och mat för dagen. Men trots misären lyser filmen av mycket värme och hopp.

Motiveringen till 2015 års Greta lyder:

“I ett starkt svenskt filmår på både spel- och dokumentärfronten öppnar långfilmsdebuterande Peter Grönlund en dörr till en skuggvärld fylld av kyla, droger, smuts, lögner, jidder, strul och lojalitet. Den är en känslointensiv skildring, välskriven och välspelad som få och med en tonträff och känsla för de utsatta miljöerna som känns nästan osannolikt autentisk.”

Regissören Peter Grönlund kommenterar:

– Det känns så klart fantastiskt roligt att bli tilldelad det här priset och att folk tagit till sig filmen. Det är ju det man vill göra; beröra människor, väcka ett engagemang, ifrågasätta saker. Man vill ge en glimt av ens värld, såsom man ser den. Och man hoppas på gensvar. Att det finns en mottagare där ute. Och det känner jag just nu. Mer än så kan man inte önska sig som filmskapare.


Svenska Filmkritikerförbundets pris, sedan 2000 kallat Greta, delas ut årligen efter omröstning bland förbundets medlemmar.

”Tjuvheder” sällar sig även till ett gott sällskap nyligen Greta-belönta långfilmsdebuter som ”Återträffen” (Anna Odell, 2013), ”Äta sova dö” (Gabriela Pichler, 2012), ”Sebbe” (Babak Najafi, 2010), ”Flickan” (Fredrik Edfeldt, 2009), ”Darling” (Johan Kling, 2007), ”Farväl Falkenberg” (Jesper Ganslandt, 2006) och ”Fucking Åmål” (Lukas Moodysson, 1998).
| 8 januari 2016 13:45 |