Film

Skribent

MovieZine

4 januari 2021 | 09:25

Vill du spendera 7 dagar ensam på en biograf mitt i havet?

Sökes: en hängiven filmälskare som vill uppleva Göteborg Film Festival i total isolering under en veckas tid. Bara du, havet, och 60 filmpremiärer.
Häromåret stängde de in MovieZines reporter i en sarkofag. Nu vill Göteborg Film Festival ge en utvald filmälskare den ultimata "The Lighthouse"-upplevelsen, med total isolering - och massor av film.

Vår värld ser inte ut som den brukar, och inte heller Göteborg Film Festival är sig lik. 2021 års festival blir digital och besökarna får tillgång till samtliga filmer, premiärvisningar och filmsamtal på en digital festivalplattform. Men några av festivalens besökare kommer ändå att få en fysisk upplevelse.

Nu öppnas möjligheten att uppleva festivalen i isolering, under namnet The Isolated Cinema.
 

En modig filmälskare efterlyses

 
Göteborg Film Festival söker nu efter en person som vågar anta utmaningen att tillbringa en veckas tid i social isolering på fyren Pater Noster, en svårtillgänglig plats mitt i havet, utan vare sig familj, vänner eller mobiltelefon. Det enda sällskapet är havets brus – och festivalfilm. 

Dessutom arrangeras exklusiva filmvisningar med endast en person i publiken på ytterligare två ikoniska platser i Göteborg: Scandinavium och biograf Draken.
 
 
– Årets festivalfokus Sociala distanser utforskar den nya värld som uppstått i pandemins spår och filmens roll i den. Att skapa isolerade filmupplevelser för en person på symboliska platser är ett sätt att möjliggöra helt smittsäkra festivalvisningar, men också ett försök att bearbeta hur pandemin förändrat människors förhållningssätt till film, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

- På Pater Noster handlar det om den totala isoleringen som så många människor i världen upplevt under året. Upplevelsen av att vara ensam på Scandinavium eller biograf Draken anknyter till den förändrade relation människor har fått till alla de platser som vanligtvis myllrar av liv men som nu ekar öde.
 
 
Pater Noster är en enslig fyr som utgör gränsen mellan haven Kattegatt och Skagerrak, längst ut i havsbandet, på en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser. Där kommer en filmälskare isoleras under en vecka, utan annat sällskap än filmfestivalens program.
 
Varje dag kommer besökaren rapportera om sina upplevelser av filmerna och den utsatta platsen. Alla välkomnas att söka platsen på Pater Noster via festivalens hemsida
| 4 januari 2021 09:25 |