Film

Skribent

MovieZine

7 mars 2017 | 10:00

Filmfestival med mänskliga rättigheter i fokus

En ny filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter startar i Stockholm och Lund den 31 mars.
Festivalen kommer att bjuda på tre dagar av viktiga och gripande filmer och diskussioner kring vår tids största människorättsfrågor. Bakom arrangemanget står Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt i Lund.

– Just nu ser vi hur mänskliga rättigheter utsätts för allt hårdare prövningar runt om i världen, säger Morten Kjaerum, direktör för Raoul Wallenberg Institutet.

– En av våra viktigaste utmaningar är hur vi kan nå ut till en bredare publik för att diskutera vikten av att mänskliga rättigheter alltid garanteras för alla. Med Sveriges första filmfestival för mänskliga rättigheter hoppas vi kunna involvera ännu fler människor i detta viktiga samtal.

Under festivalen kommer det att visas filmer som rör allt från mobbing i Sydkorea och rasdiskriminering i USA till kontroversiella utvecklingsprojekt i Etiopien och det samiska folkets utsatthet i Sverige. Efter varje film hålls en frågestund eller paneldiskussion med antingen regissören eller experter inom det aktuella ämnet.

På schemat står bland annat Jeff Nichols drama ”Loving” och den omtalade ”Sameblod” av Amanda Kernell. Två av filmerna, ”The World of Us” och ”The Day My Father Became a Bush”, riktar sig mot barn mellan 10-14 år.

Human Rights Film Festival startades förra året i Lund men kommer i år att hållas i både Lund och i Stockholm mellan den 31 mars och 2 april.
| 7 mars 2017 10:00 |