Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 december 2015 | 18:00

Disney-filmerna vi vill se i "Kalle Ankas jul"

Ett av Sveriges mest sedda TV-program – ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul ” – har använt sig av praktiskt taget samma filmklipp sedan 60-talet. Nu vill vi se nya filmer!
”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”, mer känt som enbart ”Kalle Ankas julafton”, hade Sverigepremiär redan 1960 och bestod då av ”I jultomtens verkstad”, samt scener ur ”Askungen”, ”Lady & Lufsen” och ”Snövit och de sju dvärgarna”.

Sedan dess har man lagt till – och tagit bort – vissa sekvenser. Vissa protesterade när man klippte bort en rasistisk nidbild ur tomteverkstan. Samtidigt har man alltid uteslutit vissa delar av de folkkära klippen – som när Långben sticker en gaffel i vägguttaget och förvandlar sin majskolv till popcorn (campingresan) eller när Kalle tar fram ett maskingevär (djungelscenen).

Däremot har de klassiska scenerna från de olika animerade Disney-filmerna bestått med få undantag. Börjar vi inte tröttna på Askungens balklänning, Lady & Lufsens pastamiddag och dvärgarnas dans? Är det inte dags att fräscha upp Kalle och uppdatera med några av de Disney-klassiker vi 80- och 90-talister växt upp med? Det tycker vi på MovieZine. Här är våra förslag – vilka skulle du föredra?

“Skönheten & Odjuret” (istället för ”Askungen”)


Vi uppskattar den sagolika, majestätiska slottsmiljön i ”Askungen” men titelhjältinnan själv är ju faktiskt lite av ett våp. Då uppskattar vi mer en hederlig omaka romans mellan den kvinnliga boknörden och oemotståndlig hårboll med hett temperament. Lite dans och tekannesång på det och våra hjärtan smälter.


”Den lilla sjöjungfrun” (istället för ”Lady & Lufsen”)


Hundarna är söta men varför är hon så pryd? Hon kan väl bjuda på lite hångel när han ändå offrat sin sista köttbulle? Då är Ariel och hennes hunkiga prins lite mer heta på gröten. Och är man mer cynisk kan man distraheras av skönsjungande krabban Sebastian och hans störtsköna havsorkester.


”Lejonkungen” (istället för ”Djungelboken”)


Baloo & co får ursäkta men valfri scen från ”Lejonkungen” är mer klassisk än hela Rudyard Kipling-filmatiseringen. Att välja en sekvens är lite ”Sophies val” men ska man ersätta ett svängingt djungelnummer med ett annat så ska självklart Timone och Pumbaa vara med!


”Aladdin” (istället för ”Snövit & de sju dvärgarna”)


Även om SVT troligen skulle sända den svenskdubbade varianten så är varje scen med Anden en fin påminnelse om Robin Williams otroliga talang. Den i kombination med ett pampigt musikalnummer får oss enkelt att glömma dvärgarnas dans hur charmig den än må vara.


“Frost” (istället för “Robin Hood”)


Jaja, Robin Hood och hans kumpaner ska råna elaka prins John – men var är brudarna? Dags att låta en tjej med skinn på näsan, som Elsa, få anta strålkastarljuset. Lagom spännande för de små och tillräckligt med action för de vuxna - en perfekt, julig Disney-final.


Finns det några klipp du är trött på att se i "Kalle Ankas jul"? Vilka Disneyfilmer borde ersätta dem? Tyck till nedan.
| 21 december 2015 18:00 |