Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 februari 2019 | 18:00

11 filmer som går direkt till dvd och streaming i vår

Nya rullar med Bill Skarsgård och Jack Black som aldrig fick biopremiär.
Alla filmer som kommer ut får som bekant inte plats på bioduken. De kan vara för udda, för smala, för bra eller för dåliga för den breda publiken. I vårens skörd av titlar som förpassas direkt till hemmamarknaden hittar vi en salig mix av länder och genrer - både amerikanska familjefilmer och nordiska genrerullar. Vad sägs om en norsk katastroffilm eller en finsk sci-fi-komedi?
 
 
Journal 64 (ute nu)

Sista fallet för Avdelning Q. De danska kriminalfilmerna med Fares Fares och Nikolaj Lie Kaas har gång på gång slagit biorekord i hemlandet men åkt raka vägen till dvd här i Sverige, trots många fans. Nu kan tittarna iallafall se fram emot ett nytt "cold case" där mystiska försvinnanden från år 1987 börjar kopplas till en och samma person.
 
 
Skalvet/Jordbävningen (ute nu)

Knappt har Norge återhämtat sig efter katastroffilmen "Vågen" innan det är dags för uppföljaren. Och stackars Kristofer Joner med familj hamnar åter i stormens öga, när ett gigantiskt jordskalv jämnar Oslo med marken. Påkostade specialeffekter och starkt familjedrama, i filmen som inte kan bestämma sig för en svensk titel: "Jordbävningen" finns nu på dvd, och den som vill streama får istället leta efter "Skalvet".
 
 
Battlecreek (på dvd 27 februari)

Clint Eastwoods dotter Alison Eastwood regisserar ett romantiskt drama med Bill Skarsgård i huvudrollen. Han spelar Henry, en enstöring som hållts isolerad under hela sitt liv på grund av en ovanlig hudsjukdom. När en ung kvinna anländer i staden Battlecreek, uppstår en mystisk attraktion.
 
 
Blind Spot (hyr digitalt 3 mars)

Otroligt starkt och gripande när Tuva Novotny regidebuterar ("Britt-Marie var här" kom ut först, men spelades in efter). Det här är ett norskt drama, inspelat i en enda lång tagning, som följer en familj genom en oväntad tragedi.
 
 
Goosebumps 2 (på dvd/digitalt 11 mars)

I uppföljaren till familjefilmen "Goosebumps" råkar två unga vänner hitta en magisk bok som ger en buktalande docka liv. Halloween är runt hörnet och plötsligt attackeras staden av diverse litterära monster som släppts lösa. Jack Blacks roll som R.L. Stine är denna gång väldigt liten, eftersom han var upptagen med att spela in en annan film...
 
 
Huset med den mystiska klockan (hyr digitalt 25 mars)

Jack Black och Cate Blanchett har två av huvudrollerna i skräckregissören Eli Roths första barnvänliga film. En föräldralös pojke och hans magiska farbror letar efter en klicka som i fel händer kan leda till världens undergång. Men 10-årige Lewis råkar väcka de döda till liv och upptäcker en hemlig värld av trollkarlar och häxor.
 
 
Assassination Nation (på dvd 25 mars)

Detta är en underbar och brutal blandning av high school-satir och hämndfilm. När staden Salems invånare blir hackade och allas innersta hemligheter läcker ut, blir det blodigt kaos. Fyra tjejer bestämmer sig för att ge igen med våld. Bill Skarsgård syns i en biroll.
 
 
Replicas (på dvd 29 april)

Science fiction-thriller med Keanu Reeves som en vetenskapsman, vars familj dör i en tragisk trafikolycka. Han blir besatt av att återuppliva dem, kosta vad det kosta vill. "Replicas" ska ha fått vänta i över två år på sin premiär, och floppade hårt på bio i USA.
 
 
Serenity (digitalt 29 april, på dvd 13 maj)

"Serenity" är filmen som snabbt blev omtalad för årets mest bisarra twist. Matthew McConaughey och Anne Hathaway spelar huvudrollerna i en thriller, om en kvinna som ber sin före detta kille om hjälp med ett mord. Saker spårar ur, minst sagt... Se den, om inte annat så för att hänga med i snacket om hur udda den är.
 
 
Lords of Chaos (på dvd 13 maj)

Jonas Åkerlund är dubbelt aktuell i år. Thrillern "Polar" släpptes nyss på Netflix, och snart kommer black metal-dramat "Lords of Chaos", som tidigare har visats på Stockholms filmfestival. Rory Culkin, Emory Cohen och Valter Skarsgård gestaltar medlemmarna i ett norskt band, i en verklighetsbaserad historia med en våldsam utgång.
 
 
Iron Sky The Coming Race (på dvd 3 juni)

Den galna finska sci-fi-komedin "Iron Sky" har fått en uppföljare! Snart får vi återvända till en udda, alternativ verklighet där Hitler lever och rider omkring på en T-Rex. Gissningsvis får både Trump och Putin sig en känga, i filmen som vår recensent kallar "en orgie i nördhumor".
 
Hittat något intressant i listan? Vilka av filmerna kommer ni kolla in i vår?
| 20 februari 2019 18:00 |