Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 februari 2016 | 12:00

13 varulvsfilmer du måste se

Varulven har gått från skrämmande skräckfigur till modern tonårshunk i film och TV. Men hur hittar du de okända men sevärda varulvsrullarna? Via MovieZine!
1941 skrämde “Varulven” slag på biobesökarna tack vare Lon Chaney Jr:s uppenbarelse och för den tiden banbrytande makeup-effekter. Sedan dess har varulven dykt upp då och då och ruskat om skräckfansen, främst i kultrullar som “Varulvar”.

På sistone har dock varulven blivit en sexig tonårshunk tack vare “Twilight”-filmerna och TV-serien “Teen Wolf”. Var ska man vända sig för att få uppleva varulven som det skräckfilmsmonster det egentligen är? Var finns pärlorna du missat? MovieZine presenterar 13 av dem.

Besten (England, 1974)
Rik affärsman och jägare (Calvin Lockhart) bjuder in sex personer till sin isolerade herrgård för att ta reda på vem av dem som är det byte han ännu inte fångat - en varulv! Roande litet mysterium som kan erbjuda legenden Peter Cushing i en roll samt en gissa-varulven-paus i slutet.

Chillerama (USA, 2011)
Absurd, underhållande antologi som utspelas på en drive-in-biograf. Bland filmerna som visas är “I Was a Teenage Were-Bear”, en pastisch på ungdomsfilmer från 50-talet där ex-porrstjärnan Sean Paul Lockhart spelar käck high school-kille. Han förälskar sig i skolans bad boy som visar sig vara - en varulssbjörn (?) i läderkläder!

Dog Soldiers (England, 2002)
Skotska militärer sänds ut på uppdrag i skogen och tvingas barrikadera sig i ett hus när de stöter på en familj blodtörstiga varulvar. Neil Marshalls (“Instängd”) debutfilm är en testosteronfylld, galen actionrökare med gott om blodiga effekter och svart humor.

Dr Yogami från London (USA, 1935)
Under en botanisk expedition i Tibet så blir en forskare biten av ett mystiskt djur (gissa vad?) och börjar hemma i London förvandlas till varulv vid olämpliga tillfällen. Botemedlet finns i en sällsynts, asiatisk blomma! Hollywoods första varulvsfilm (originaltitel “Werewolf of London”), sex år innan klassikern “Varulven”.

Frankenstein möter varulven (USA, 1943)
Stackars varulven Larry Talbot (Lon Chaney Jr) tar sig till Frankensteins slott i förhoppning om ett botemedel men finner doktorn död - och monstret (Bela Lugosi) levande. En av skräckgenrens bästa och mest underskattade uppföljare och mash-ups. Är allt “Van Helsing” och “Alien vs Predator” aldrig var.

Ginger Snaps (Kanada, 2000)
Varulvar är med få undantag problemtyngda män. I den här giftiga tonårsrullen är det emobruden Ginger (Katharine Isabelle) som under sin pubertet attackeras av en varulv och förvandlas till ett elakt, hårigt - och sexigt - monster. En varulvs-”Carrie” med svart humor och fokus på systerrelation.

Ung desperado (USA, 1957)
En av de första framgångsrika kombinationerna av skräck och tonårsfilm, med originaltiteln “I Was a Teenage Werewolf”. Svenska titeln spelar på “Ung rebell”, en lämplig referens till en film om en strulig tonårspojke som används i en galen vetenskapsmans experiment. Ni kan gissa vad som händer sen?

Vargarnas natt (England, 1984)
Drömlik, fantasifull varulvsvariation på “Rödluvan” av Neil Jordan (tio år innan “En vampyrs bekännelse”). Ung flickas mormor (Angela Lansbury) varnar henne för män med hopväxta ögonbryn och berättar en rad historier som inkluderar Djävulen i en Rolls Royce och en bröllopsfest full av varulvar.

Varulvens förbannelse (England, 1961)
Sonen (Oliver Reed) till en piga som våldtagits av en otäck tiggare växer upp som en förvånansvärt normal ung man i en spansk by - tills dagen då fullmånen uppenbarar sig... En av brittiska filmbolaget Hammers bästa rysare ger genren en mörk, dyster stämning och vänder upp på varulvsregelerna vi lärt oss.

Varulv på villovägar (USA, 1981)
För varje skräckfilmsmonster finns minst en dråplig tonårskomedi. Denna är faktiskt riktigt underhållande, mycket tack vare roliga skådespelare. En ung Adam Arkin (“Chicago Hope”) är den tonåriga atleten vars tillvaro vänds upp och ner när han blir biten av en varulv i Transylvanien. Oscarsbelönade pappa Alan spelar psykiatriker.

Werewolf’s Shadow (Spanien/Tyskland, 1970)
Den fjärde och bästa av många varulvsfilmer, med den fantastiska engelska titeln “Werewolf vs the Vampire Woman”, där kultskådisen spelar varulven Waldemar. Här återuppväcks han av klantiga läkare innan han försöker rädda några collegetjejer från vampyrgrevinnan Wandesa de Nadasdy.

When Animals Dream (Danmark, 2014)
16-åriga Marie bor på en isolerad ö med far och sjuk mor. Samtidigt som hennes kropp börjar genomgå underliga förändringar så begås flera brutala mord i trakten... Bisarr men spännande variant på genren med fokus på det psykologiska dramat men inte utan våld och blod. Regidebut för Lars von Triers sidekick Jonas Alexander Arnby.

WolfCop (Kanada, 2014)
Precis vad det låter som - en alkoholiserad småstadssnut upptäcker att han vid fullmåne förvandlas till en hårig best. En film som är ett enda stort skämt - men ett ganska roligt sådant. Erbjuder en vad som måste vara banbrytande specialeffekt i form av en penisförvandling!

Har du några egna varulvstips som saknas ovan?
| 28 februari 2016 12:00 |