Film

Skribent

Gäst

24 december 2023 | 10:00

10 fantastiska filmer du missade under 2023

Hur kan man egentligen veta att man får det allra bästa från streamingplattformarnas dignande bord av filmer?  Vi har vaskat fram guldklimparna så ni slipper leta bland obskyra streamingtjänster.
I tider där utbudet är större än någonsin men där också plattformarna är fler så är det lätt att missa de där små anonyma guldklimparna som har blivit förpassade till en streamingplattform man inte prenumererar på och bland megasuccéer som "Barbie" och "Oppenheimer" så finns också de mindre filmerna. De som bara ligger på repertoaren i någon enstaka vecka innan de knuffas ut av nästa superhjältefilm och snabbt faller i glömska. Därför listar vi nu 10 riktigt bra filmer som du förmodligen har missat under 2023.
 
I fallande ordning från sämst till bäst - här kommer kanonrullarna du inte sett i år!
 
 

10. "Sick"

 
Att filmskapare skulle plocka upp och profitera på Covid stod skrivet i stjärnorna. Man visste att det skulle hända och även om Michael Bay och Adam Mason var först med den utomordentligt usla actionrullen, "Songbird" så levererar John Hyams riktigt kalla kårar i Coronaslashern, "Sick". Han lyckades pricka hela konceptet med restriktioner, munskydd och social isolering på ett lika skrämmande som klockrent sätt utan att för den sakens skull känna behovet av att trycka hela den politiska agendan i halsen på tittaren.
 
Det var helt enkelt en habil skräckis som använde den rådande samhällssituationen som bakgrund. Förmodligen för att hans slasher skulle skilja sig från övriga och inte falla i glömska vilken ironiskt nog var precis vad den gjorde när den omgående hamnade på streamingtjänsten Peacock som inte finns i Sverige - "Sick" är alltså skräckisen på vår lista som sorgligt nog "got away"
 
 

9. "Blackberry"

 
I skuggan av Nikes resa från trist skomärke på dekis till världsherravälde i dokumentären "Air" och berättelsen om hur ett spel om fallande klossar blev ett av tidernas mest framgångsrika spelkoncept i "Tetris" så kom "BlackBerry". De två förstnämnda låg länge på streamingtoppen, men BlackBerry gjorde ett snabbt besök på biograferna där den bara lockade de närmast sörjande tekniknördarna och förpassades snart till den digitala reahyllan.
 
Något som inte var särskilt överraskande men samtidigt synd då den enligt mig är den bättre av trion varumärkesfilmer. "Blackberry" är en ordentligt underhållande och varm rulle med träffsäker humor. Finns att hyra via Viaplay och SF Anytime.
 
 

8. "How to Blow up a Pipeline"

 
Den kallades en aktivist-thriller för Gen Z men generationen var uppenbarligen inte särskilt intresserad för det var försvinnande få som gick och såg "How to Blow Up a Pipeline" på bio. Tyvärr hade det inte gått mycket bättre på streamingplattformarna.
 
Det är beklagligt eftersom den hade ett par riktigt bra idéer och dessutom var riktigt välspelad men det är klart, det finns alltid en risk med den här typen av “smal” film. En mockumentär om ungdomar som spränger oljeledningar i Texas är kanske inte förstavalet hos den svenska publiken när fredagsmyset infinner sig men än är det är inte för sent att ändra på det. Finns att hyra på Viaplay och SF Anytime.
 
 

7. "Sharper"

 
Den kom och försvann lika snabbt som en löning. Hypad på sociala medier men efter ett par ljumma recensioner så var allt surr som bortblåst och kort därefter var det knappt någon som mindes appleexklusiva "Sharper".
 
Det blir ju lätt så i en värld av överflöd där det alltid finns något nytt att fästa blicken vid. Det blir djungelns lag som får råda. Är man inte störst, bäst och vackrast så faller man snabbt i glömska och "Sharper" var varken störst, bäst eller vackrast men det var en solid dramathriller fylld av överraskningar som var väl värd att plocka upp en fredagskväll. Finns att streama på Apple TV+
 

 

6. "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves"

 
Den hade inte mycket som talade för sig. Baserad på ett rollspel och regissörerna bakom vederstyggelsen "Ett Päron till Farsa: Next Generation" bakom kameran. Det kändes faktiskt riktigt risigt på förhand, kanske en utmanare till årets kalkon till och med men det visade sig vara helt fel. "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" är mäkta underhållande, som en "Guardians of the Galaxy" i fantasymiljö.
 
Visst kändes det som om att man hittade på lösningar lite när det passade men det var också en av få filmer som fick mig att känna nostalgin skölja över min lekamen. Inte sedan "I Bleka Dödens Minut" hade ett äventyr känts så här uppfriskande prestigelöst. Finns  att streama på SkyShowtime och att hyra via SF Anytime och Viaplay.
 
 

5. "They Cloned Tyrone" 

 
En av årets största överraskningar. Jag var nämligen lika förvånad som många andra. Här trodde man att nostalgin var död, att vi inte skulle orka med en film till som bara körde “Måndag hela veckan” och att Jordan Peele hade kritat ensamrätt på blaxploitation men jag hade fel. Netflixproduktionen, "They Cloned Tyrone" har det mesta. Den är gränsöverskridande och kaxig till tusen. Den vågade och vann.
 
Det är slapstick-humor, sci-fi och gammal hederlig skräckrulle i en och samma film. En ensemble på toppen av sin förmåga, där både etablerade rävar tillåts spela ut hela sitt register och nya stjärnskott får lufta sina vingar och som grädde på moset, ett soundtrack som sopar mattan med det mesta. Finns att se på Netflix.
 
 

4. "De tre musketörerna - D'Artagnan"

 
Kanske berodde det på att mänskligheten till slut ändå hade tröttnat på D'Artagnan och hans glada gamänger som nu har filmatiserats över 50 gånger.  Eller så var det franskan som höll oss borta från biograferna men oavsett anledning så verkar "De tre musketörerna - D'Artagnan" valts bort av många och det är lite synd då det faktiskt är en av de bättre adaptionerna av den klassiska romanen.
 
En typisk matiné av ett slag som man sällan ser i  tider där superhjältar fortfarande till stor del belägrar biorepertoaren. Det här är förvisso också hjältar men mer i ordets rätta bemärkelse med fjäderhatt och klinga snarare än spandexbyxa och superkrafter. Men det är också en sanslöst stilig rulle, med sina ståtliga slottsmiljöer och vackra kostymer, där den ena storslagna scenen överträffar den andra. Filmen finns att hyra på Viaplay och SF Anytime.
 
 

3. "Close"

 
Det belgiska dramat hyllades rättmätigt, rosades av både tittare och kritiker runt om i Europa men här i Sverige fick den inte många minuter i rampljuset. De som visste de visste och såg till att plocka upp den tidigt men jag vågar påstå att "Close" har flugit under radarn hos den breda massan och det är otroligt synd eftersom det är en av årets allra bästa filmer.
 
En film som satte fingret på mycket som är fel i samhället i dag. Den alltmer cyniska omvärlden och hur människor påverkas i grupp beskrevs på ett smärtsamt tydligt vis i Lukas Dhonts film och jag älskar den lika mycket som jag hatar den. Jag älskar den för att den lyfte fram problematiken och hatar den för att den överhuvudtaget behöver existera. Finns att hyra bl.a på Viaplay, SF Anytime och Triart film.
 
 

2. "Tillbaka till Seoul"

 
En av förra årets Cannes-favoriter jämte Ruben Östlunds vinnare, "Triangle of Sadness" har inte gjort mycket väsen av sig sedan den visades upp till unisont jubel . Detta trots att det var en av de mest emotionellt utmattande filmerna som släpptes i år. Berättelsen om den bortadopterade Freddie som återvänder till sitt hemland Sydkorea för att söka sina rötter är en känslomässig fullträff och en veritabel smällkaramell som tyvärr verkar ha missats av alltför många.
 
Att den knappt hann gå upp på bio innan den fick lämna plats åt mer fartfyllda filmer som "Cocaine Bear" och "Knock at the Cabin" kan förstås ha påverkat dess öde. Finns att streama bl.a på Viaplay, SF Anytime och Triart film.
 
Large bd773e3e8d998a0e0e4570ed59afae0a past 20lives
 

1. "Past Lives"

 
Ännu en unisont hyllad asiatisk film som inte riktigt lyckades välta några kiosker i vårt avlånga land. Det gick inte katastrofalt dåligt men heller inte fantastiskt och känslan jag får när jag diskuterar Celine Songs debutfilm med människor i min närhet är att många inte har sett "Past Lives", av olika anledningar.
 
Då detta är en av de starkaste filmdebuter jag sett i modern tid så gör det förstås ont i hjärtat, att veta att det fortfarande finns så många människor där ute som inte har fått uppleva samma romantiska kulturkrock som golvade mig fullständigt. Vetskapen om att den fenomenala finalen fortfarande ligger där osedd av många är svår att bära. "Past Lives" går fortfarande att se på bio Filmstaden och går att hyra från SF Anytime från 22 december.
 
Vilka av de här filmerna tänker du ge en chans?
 
Måns Lindman
| 24 december 2023 10:00 |