LISTA

Skribent

Erika Jarhed

8 mars 2023 | 16:00

9 grymma filmer på gång från kvinnliga regissörer

För att uppmärksamma den internationella kvinnodagen har vi på MovieZine satt ihop en lista med 9 kommande filmer med kvinnliga regissörer bakom kameran!
8 mars - den internationella kvinnodagen. Idag vill vi uppmärksamma kvinnors arbete inom filmbranschen lite extra. Branschen är en mansdominerad värld, där den största andelen av de som arbetar bakom kameran fortfarande är män. Även fast inkludering har varit ett hett ämne i Hollywood de senaste åren går förändringen ytterst långsamt. 
 
Den senaste rapporten från SDSU (San Diego State’s Center for the Study of Women in Television and Film) visar att andelen kvinnor som arbetade som regissörer, författare, producenter, klippare och filmfotografer, på de populäraste amerikanska filmerna under 2022, bara var 24 procent. Dessutom visar rapporten att filmer med en kvinnlig regissör är mer benägna att anställa fler kvinnor i nyckelroller bakom kulisserna, än filmer med manliga regissörer. 
 
De undermåliga siffrorna visar hur långt vi fortfarande har kvar, då det inte finns någon tvekan om att kvinnor är minst lika fantastiska filmskapare som män. Därför har vi satt ihop en lista med 9 grymma filmer att se fram emot 2023, där en kvinna sitter i registolen. Och vi har minst sagt många guldkorn framför oss!
 

1. "A Thousand and One" (A.V. Rockwell)

 
 
Närmast till hands har vi dramafilmen "A Thousand and One", av regissören A.V. Rockwell som tidigare har gjort kortfilmer. Det här blir alltså hennes allra första långfilm! Filmen hade sin världspremiär på Sundance Film Festival i januari tidigare i år, där den vann det stora jury-priset. Amerikansk biopremiär är den 31 mars, men exakt när och hur vi svenskar får chansen att se den är fortfarande oklart.
 
I huvudrollen kan vi se artisten Teyan Taylor som spelar Inez, en ensamstående mamma i 90-talets New York. Efter att hon har kommit ut ur fängelset kidnappar hon sin egen sexåriga son från ett fosterhem, som hon försöker starta upp ett nytt liv med. MovieZines skribent skrev att Taylor gör en "fantastisk rollprestation" och att filmen hade en "riktigt oväntad twist". En film man helt enkelt ska hålla utkik efter...
 

2. "Are You There God? It's Me, Margaret" (Kelly Fremon Craig)

 
 
Denna film baseras på Judy Blumes roman med samma namn från 1970, och handlar om sjätteklassaren Margaret Simon (Abby Ryder Fortson) som flyttar med sin familj från New York till New Jerseys förorter. En av hennes föräldrar är kristen, och den andra är judisk och därmed börjar jakten för Margaret att upptäcka sin egen religösa identitet.
 
Filmen är ett komedidrama och regisseras, produceras och är skriven av Kelly Fremon Craig. Det var ett tag sedan vi fick se Craig bakom kameran, då hennes regidebut "The Edge of Seventeen" från 2016 var hennes senaste film. I "Are You There God? It's Me, Margaret" hittar vi Rachel McAdams i rollen som Margarets mamma, och Katy Bates spelar hennes mormor. Amerikansk biopremiär 28 april - vi hoppas att den även kommer att anlända till Sverige inom en snart framtid.
 

3. "The Mother" (Niki Caro)

 
 
Niki Caro har tidigare regisserat live-action filmen "Mulan" från 2020 och "The Zookeeper's Wife" från 2017. Nu är hon återigen aktuell, denna gången med "The Mother" för Netflix. Bakom filmens manus hittar vi dessutom Misha Green, som är skapare till serien "Lovecraft Country" på HBO.
 
Vi kommer att få se ingen mindre än Jennifer Lopez i huvudrollen i den kommande actionfilmen "The Mother". Hon kommer att spela en före detta lönnmördare som försöker fly från sitt förflutna, samtidigt som hon måste skydda dottern som hon tidigare har övergivit. Premiären ligger inte allt för långt bort - 12 maj på Netflix!
 

4. "Barbie" (Greta Gerwig)

 
 
En av årets kanske mest efterlängtade filmerna är "Barbie", i regi av Greta Gerwig - som också skriver manus! I titelrollen får vi se Margot Robbie, som även verkar som producent. Detta blir den första live action-filmen om Barbie, och får sin biopremiär i sommar 21 juli!
 
Filmen handlar om Barbie som bor i "Barbieland", men hon tvingas lämna på grund av sina "ofullkomligheter". Hon ger sig därför ut på äventyr i den verkliga världen, för att finna sann lycka. Vi kommer även att få se Ryan Gosling som dockan Ken och Will Ferrell som chef över ett leksaksföretag. Även Emma Mackey, Kate McKinnon och America Ferrera kommer att synas i roller.
 

5. "The Marvels" (Nia DaCosta)

 
Brie Larson i första "Captain Marvel"
 
Uppföljaren till "Captain Marvel" skulle egentligen få sin premiär till sommaren, men blev framflyttad till slutet av 2023. Bakom kameran hittar vi Nia DaCosta, som blir den yngsta regissören någonsin som får regissera en Marvel-film! Tidigare har hon gjort filmer som "Little Woods" (2018) och "Candyman" (2021).
 
Brie Larson kommer att återvända i sin roll som Captain Marvel, och vi kommer även att få se Iman Vellani som Ms. Marvel,  från serien "Ms. Marvel", och Teyonah Parris som Monica Rambeau, från serien "WandaVision". "The Marvels" tar vid efter händelserna i "Ms. Marvel" där Captain Marvel, Ms. Marvel och Monica Rambeau av någon anledning byter plats med varandra varje gång de använder sina krafter. De slår sig därför samman för att ta reda på varför. Biopremiär 12 november.
 

6. "Wish" (Fawn Veerasunthorn)

 
 
Disney har inte direkt gjort oss bortskämda med kvinnliga regissörer genom åren. Men i deras nästa storfilm hittar vi Fawn Veerasunthorn som gör sin regidebut, tillsammans med Chris Buck. Veerasunthorn är dock inte helt ny för Disney då hon tidigare har arbetat med filmer som "Frost", "Vaiana" och "Raya och den sista draken". Bakom manuset hittar vi också Jennifer Lee, som är kreativ chef på Walt Disney Animation Studios.
 
"Wish" kommer att utspelas i det magiska kungariket Rosas där vi får följa en optimistisk ung kvinna vid namn Asha (röst av Ariana DeBorse). När Asha gör en önskan besvaras hon av en kosmisk kraft som kallas för "Star". Tillsammans arbetar Asha och Star för att besegra en skurk som hotar kungariket. Artisten Julia Michaels komponera filmens låtar. Biopremiär 22 november!
 

7. "Priscilla" (Sofia Coppola)

 
Regissören Sofia Coppola
 
Legendariska Sofia Coppola kommer att axla rollen som regissör, producent och manusförfattare för kommande filmen "Priscilla", som baseras på Priscilla Presleys biografi "Elvis and Me". Priscilla träffade sin blivande man, rockkungen Elvis Presley, när hon bara var 14 år gammal - och han 10 år äldre. Filmen följer därefter deras komplexa äktenskap.
 
I titelrollen hittar vi Cailee Spaeny som är mest känd från serien "Mare of Easttown", och Jacob Elordi, från succéserien "Euphoria", som hennes make. Inspelningarna avslutades i december förra året, och vi inväntar fortfarande ett premiärdatum - troligtvis blir det i slutet av 2023.
 

8. "Saltburn" (Emerald Fennell)

 
Emerald Fennell i "The Crown"
 
Regissören Emerald Fennell som tog hem Oscarn 2021 för bästa originalmanus för sin film "Promising Young Woman" (som också var hennes regidebut). I år blir hon återigen aktuell med filmen "Saltburn", som hon har skrivit manus till, och kommer att regissera och producera. Dessutom hittar vi också Margot Robbie som producent (och svenska Linus Sandgren står bakom fotot).
 
Exakt vad filmen kommer att handla om har man varit sparsam om, men vi vet att bland annat Jacob Elordi, Barry Keoghan och Rosamund Pike ska spela i filmen, och att den ska skildra en storslagen aristokratisk engelsk familj i staden Saltburn. Filmen jämförs bland annat med "The Talented Mr. Ripley". Officiellt premiärdatum väntas!
 

9. "Lee" (Ellen Kuras)

 
 
Ellen Kuras, filmfotograf och dokumentärfilmare, gör här sin långfilmsdebut som regissör med den kommande biografiska filmen "Lee". 2009 nominerades hon till en Oscar för bästa dokumentärfilm för "The Betrayal – Nerakhoon", och hon har tidigare arbetat med regissörer som Spike Lee, Sam Mendes och Martin Scorsese. Liz Hannah står bakom filmens manus, som tidigare har skrivit manus till Steven Spielbergs "The Post".
 
"Lee" handlar om den amerikanska fotografen och journalisten Lee Miller (Kate Winslet), som går från en karriär som glamourmodell till att ta sig an jobbet som fotograf för att dokumentera händelserna under andra världskriget. Inspelningarna avslutades i december förra året, och exakt när premiären blir av får vi se, men förmodligen under andra halvan av 2023.
 
Vilken kvinnlig regissör, producent, författare eller skådespelare vill du hylla lite extra idag? Kommentera nedan!
| 8 mars 2023 16:00 |