exklusivt

Skribent

MovieZine

15 december 2023 | 08:00

EXKLUSIVT: Filip & Fredrik är tillbaka på bio i vår - med sin mest personliga film hittills

"Den här inspelningen och resan är det mest känslosamma jag varit inblandad i" berättar Fredrik Wikingsson.
Filip & Fredrik - succéduon bakom flera tv-program på Kanal 5, böcker, poddar och filmer som ”Trevligt folk” - är snart bioaktuella igen.
 
Nu kan MovieZine exklusivt berätta om den kommande dokumentärfilmen "Den sista resan" med premiär 1 mars 2024. I deras mest personliga film hittills tar de två vännerna med sig Filips skröpliga pappa Lars på en minst sagt händelserik sista resa till Frankrike, i hopp om att tända hans närmast obefintliga livsgnista igen.
 
"Den sista resan" beskrivs som en sann feelgoodfilm, en hjärtevärmande och rolig historia om vad som händer när en far-och-son-relation byter skepnad - och hur vänskapen med sin bästa vän kan få en ny innebörd när man närmar sig 50.
 
– Pappa har i flera år pratat om att han vill ha en ”sista konversation” med mig. Han har alltid varit dramatisk. Jag viftade ganska länge bort tanken på att gå honom till mötes, just av den anledningen. Saker kan lätt bli en självuppfyllande profetia, berättar Filip Hammar.
 
- Men när jag märkte att han faktiskt gled djupare och djupare in i en depression, så kände jag mig tvungen att göra nåt för att hjälpa honom ut ur mörkret. Så jag tog med honom på den här resan, från Köping till den franska rivieran. Och det är den resan som blev den här filmen.
 
Large a5f4fe8be3d6ec26d0eeb85fe6ed9c07 01
 
Filip Hammar tillägger att förhoppningen är ”en film som gör att biobesökarna när de lämnar salongen vill ringa sin mamma eller pappa”.
 
Bästa vännen och parhästen Fredrik Wikingsson minns en starkt emotionell inspelning och även han hoppas att det ska smitta av sig på biopubliken:
 
– Den här inspelningen och resan är det mest känslosamma jag varit inblandad i. Jag har ju känt Lars lika länge som jag känt Filip och hela det här projektet är gjort med hundra procents hjärta. Det i sig betyder såklart inte ett skit om filmen inte svänger, men kan man kombinera underhållning med en personlig och stark berättelse, då har man korn på nåt, och jag tycker fan att vi har det, säger Fredrik Wikingsson.
 
Large a5f4fe8be3d6ec26d0eeb85fe6ed9c07 02
 

Det här är "Den sista resan"

 
Dokumentären "Den sista resan" beskrivs som "en sann feelgoodfilm full av medmänsklighet och humor, samt en rejäl portion vemod".
 
När Lars Hammar efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension ser han framför sig en ljuvlig “tredje ålder” med resor, vin och upplevelser tillsammans med sin fru Tiina. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället för att ta för sig av livets goda blir Lars alltmer passiv och viljelös hemma i sin läderfåtölj, till både Tiinas och deras son Filips stora frustration, och förtvivlan. 
 
Då får Filip en idé – att ta sin skröpliga gamla far till hans älskade Frankrike och låta honom återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn och i hemlighet iscensätta några av livets härligaste ögonblick hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen.
 
Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja!
 
Se trailern till "Den sista resan" först på MovieZine:
 
| 15 december 2023 08:00 |