Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

16 november 2014 | 09:00

Felix Herngren släpper loss "Torpederna" på TV4

"Sopranos" möter "Solsidan" i den Tarantino-inspirerade serien som har premiär ikväll. Regissör Felix Herngren berättar varför du ska se den.
Kåkfararen Sonny har just kommit ut efter flera år i fängelse. Han drömmer om ett vanligt "svennebanan"-liv med sin kärlek Camilla och hennes dotter i en nyköpt villa. Sonny har lovat Camilla att aldrig mer ägna sig åt brott, men när pengarna tryter blir det svårare att hålla det löftet.

Jakob Ström och Felix Herngren står bakom TV4:s nya serie "Torpederna" som kommer att sändas under sex söndagar med start ikväll. Arbetstempot har varit högt: inspelningen startade i september och ännu är inte allt filmat. Men det kan å andra sidan bara vara positivt för seriens nerv, berättar Herngren för MovieZine:

- Det är väldigt onormalt att man jobbar så, haha. Men det är väldigt kul att TV4 vågade satsa på det. Trots att vi sa att det blir tajt, och att de inte kommer ha någon möjlighet att ändra på grejer. Men det har varit kul också, lite som att åka störtlopp. Det är inte alltid negativt heller att saker måste gå undan. Det kan vara bra för besluten ibland. 

Torkel Petersson och Liv Mjönes spelar det något omaka paret som försöker få ett vanligt medelklassliv att fungera. De som kan hota familjelyckan är småskurkarna spelade av Leo Razzak och Dragomir Mrsic. 

Jakob Ström kom med idén som kortfattat byggde på att "även gangsters har en vardag". 

- Hur ter sig denna vardag? Hur hanterar gangsters missförstånd? De måste hamna i situationer på samma sätt som vi gör, fast de har en revolver i linningen. Hur hanterar de vardagsstressen, när man ska ha fru och barn och jobba parallellt med kriminalitet? Så kände vi också att Sverige var redo för det, när vi blivit matade med alla krimshower i femton års tid. Vi vet väldigt väl hur det polisiära funkar. Då var det dags att ta in de kriminella och utgå från dem. 

- Jag har alltid haft en stor inspirationskälla i Tarantino, med hans skruvade realism, tillägger Jakob Ström. 

Large e5f34d6e29947976dad3bb03a495cd53 felix herngren jakob strom

Men framför allt ska "Torpederna" tilltala familjer i alla åldrar. Herngren förklarar:

- Mina barn som är 8, 13 och 18 år är väldigt hooked på den. De frågar mig varje dag om jag har mer att visa dem. Så jag tror att målgruppen kanske är från sju och uppåt. Sen finns det ingen övre gräns. Magnus Härenstam som gör en fantastisk rolltolkning har en hardcore fanbase bland 60-plussarna. 

"Sopranos" möter "Solsidan", man får lite sådana vibbar.

- Haha! Ja, det var en smickrande beskrivning, skrattar Felix Herngren.

- Vi har varit måna om att ha med humorn i serien. Sedan är "Solsidan" en mer renodlad komedi med ganska skruvade karaktärer som ibland känns helt overkliga. Även om vi har hög igenkänning. Men här försöker vi ligga närmare verkligheten.

Ni började jobba med "Torpederna" i mars, då måste du ha svävat uppe i det blå efter alla bioframgångar med "Hundraåringen"?

- Jag älskar att göra film och TV, och det här var oemotståndligt att jobba med. Det är skitkul. När något projekt är slut, då börjar man med något annat. Det här är helt annat än "Hundraåringen". Även om det var skjutvapen och explosioner även i "Hundraåringen", det fick jag lite blodad tand på måste jag säga. "Torpederna" är lite åt mörkare hållet på komediskalan. Det händer ganska drastiska saker, så ja, det blir ganska svart också.

"Torpederna" har premiär på TV4 ikväll 20:00.
| 16 november 2014 09:00 |