Film

Skribent

MovieZine

26 augusti 2019 | 18:00

Feelgood och familjehemligheter i Jöbacks julfilm

Regissör Ella Lemhagen utlovar julmusik och stora känslor i vinterns svenska dramakomedi ”Jag kommer hem igen till jul”.
Den förlorade sonen återvänder hem. Simon, en internationellt känd artist, kommer hem för första gången på flera år för att fira jul tillsammans med brodern Anders och resten av sin familj. Men det blir allt annat än fröjdefullt när familjehemligheter kommer upp till ytan. MovieZine har fått se det första klippet ur ”Jag kommer hem igen till jul”, som snarare påminner om Lars von Triers ”Festen” än en myspysig familjekomedi. Regissör Ella Lemhagen berättar varför.

Filmen verkar ha mer allvar och känslor än man kanske väntar sig av en julfilm. Vad är genren egentligen?

- Det här är en film som lurar in sin publik lite grann, kan man säga. Den är väldigt julig, färgstark och vacker tycker jag. Det är vackra landskap och mycket blingbling. Den har till en början en feelgood-ton, som en komedi. Men ganska snart börjar man känna att det finns något bakom den här glättiga inramningen. Gamla familjehemligheter kommer fram. Man förstår att något har hänt när Simon - som nu blivit en internationell stjärna - lämnade den här lilla orten och flyttade.
 

Ella Lemhagen fotograferad av Calle Anderson/MovieZine.
 
Historien handlar främst om de två bröderna som spelas av Peter Jöback och Johannes Kuhnke. Deras mamma spelas av Suzann Reuter. Idén kommer från Peter Jöback själv och är löst baserad på hans egna erfarenheter, berättar Ella Lemhagen för mig.

- Han hörde faktiskt av sig till mig för flera år sedan och frågade om jag var intresserad av att göra en film tillsammans med honom. Men då fanns det varken ett manus eller någon producent, ingenting. Men vi drack kaffe några gånger och spånade lite. Jag har sen jobbat med andra grejer, så det har varit en lång resa. Han hittade så småningom Sandra Harms som har producerat filmen.

Peter Jöback är välkänd, men vi har ännu aldrig sett honom i en huvudroll på bio.

- Nej, men han vill gärna göra sånt här. Och det var ju väldigt roligt att han fick göra en sån här stor roll, för honom och för oss andra också. Det är klart att det var speciellt, han är ju en stor stjärna men han är vad vid den stora scenen och de stora uttrycken. Så det var nytt för honom på många sätt.

Så om man väntar sig en klassisk feelgoodfilm med julmys…

- Vi har det också! (skratt) Det är också väldigt mycket julmusik. Det kretsar också kring en julkonsert, som den andra brodern Anders ordnar. Båda bröderna sysslar med musik, den ene har blivit internationell stjärna och den andre har blivit kvar hemma i det lilla samhället. Där jobbar han framför allt inom kyrkan med musik. Han ska göra en julkonsert och har övertalat sin bror att vara med och sjunga. Det finns en musikalisk inramning, dels med Peters låtar och dels traditionell julmusik.

Vilken svensk film ser du själv fram emot i höst?

- Jag ser väldigt mycket fram emot Levan Akins film, ”And Then We Danced”. Den är jag väldigt taggad och nyfiken på.
 
"Jag kommer hem igen till jul" får biopremiär 8 november.
| 26 augusti 2019 18:00 |