Film

Skribent

MovieZine

17 september 2023 | 15:30

Ett gisslandrama från 1970-talet inspirerade "En dag och en halv"

Fares Fares berättar om fallet som gjorde honom nyfiken - vad driver en desperat far till att kidnappa sitt barns mor?
Svenska dramathrillern "En dag och en halv" har på kort tid nått stora framgångar på Netflix. Fares Fares regidebuterar, och spelar också huvudrollen som polisen Lukas som dras in i ett laddat äktenskapsdrama. En man (Alexej Manvelov) tar sin exfru (Alma Pöysti) som gisslan på hennes arbetsplats.
 
En nysläppt video från Netflix låter oss höra Fares själv berätta om den verkliga historien som ligger till grund för filmen.
 
- Det är ett gammalt fall, det är något som hänt på 70-talet. En man gick in på vårdcentral under pistolhot och försökte tvinga sin exfru att berätta var hon har gömt deras gemensamma barn.
 
- Det gjorde mig bara nyfiken på vilka dessa människor är, och vad det är som driver den här personen till att göra en sådan sak. Jag började se en gammal kärlekshistoria som har gått snett där. Så föddes filmen, berättar Fares.
 
Kärlekshistorien och den desperata mannen lockade honom till att utforska mer:
 
- Vad händer i en människa som går sådär långt? Att man tar till de metoder som den här karaktären gör. Vad har hänt mellan honom och hans exfru?
 
Large 13bbca8232fe73177955205362e3e128 a day and a half favorites webb 13
 
I intervjuklippet nedan berättar Fares Fares också om hur det var att både regissera och spela en av huvudrollerna, samt utmaningen med att filma de flesta scener i en bil.
 
- Hur ska man hålla folks intresse vid liv? Eftersom bilen rör på sig och mycket av dramat och spänningen ligger i relationen mellan de två, och det som händer i bilen, så känns det aldrig... litet. Utan det känns stort. Som en liten storfilm, säger han.
 
Fares lät riktiga poliser läsa manus för att säkerställa att allting skulle kännas realistiskt.
 
- Jag försökte göra det så verkligt som jag kunde. Jag hade dels en polis som läste manus tidigt, för att ta reda på om det är ens en situation som kunde uppstå. Trots att det var en verklig händelse som det inspirerats av, så var det på 70-talet. Jag ville att den här filmen skulle utspela sig idag.
 
- Sen ville jag att allt polisiärt, allt som sägs i radion skulle sägas på rätt sätt. Det är en riktig, verksam polis som vi hör i polisradion. Jag tyckte han lät så autentisk.
 
 
"En dag och en halv" släpptes på Netflix den 1 september. Under förra veckan låg filmen på #1 bland de mest streamade, icke-engelskspråkiga filmerna i världen, vilket MovieZine var först med att rapportera om.
| 17 september 2023 15:30 |