Film

Skribent

Viktor Jerner

29 oktober 2015 | 15:00

Fantastisk videoanalys om filmrekvisitans betydelse

Regin, manuset, skådespeleriet, fotot, scenografin och ljudet är alla essentiella delar av filmkonsten, men även de allra minsta elementen har stor betydelse.
Vimeo-användaren Rishi Kaneria har gjort en ambitiös videoanalys om den kanske allra viktigaste av dessa; rekvisitan. På strax över tio minuter tar han med oss på en episk resa genom diverse epoker och genrer för att på snyggt vis cementera rekvisitans underskattade betydelse. Han visar hur ett klipp mellan ett ben och en rymdfarkost illustrerar mänsklighetens sammanfattade framsteg på ett ögonblick i "2001: A Space Odyssey", hur en tändsticka i "Lawrence of Arabia" ligger till grund för tidernas kanske tyngsta klipp mellan två bilder och hur en enkel plastpåse i "American Beauty" kan inkapsla all den skönhet vi aldrig reflekterar över.

Det finns ingen tvekan om att Kaneria har rätt och han argumenterar sig fram till den slutsatsen på så gränslöst imponerande och detaljerat vis. Med tanke på antalet klipp från över 80 filmer(!) och den helt sömlösa sammansättningen av bilder och musik måste det ha tagit en mindre evighet att snickra ihop den här videon. Varje sekvens tycks också tillföra ytterligare en nyans kring vad en enkel bit rekvisita kan göra med ett helt narrativ, så det är tydligt att han har lagt ner mycket tid och kärlek på det här. Njut av resultatet - rena julafton för en cineast - nedan. 


Det finns många exempel på smått legendariska användningar av rekvisita i det här klippet, har du någon särskild favorit?
| 29 oktober 2015 15:00 |