Film

Skribent

Alexander Svensson

26 oktober 2023 | 21:00

"Fantastic Beasts"-filmerna har "tagit en paus" enligt regissören David Yates

Spinoff-filmserien i Harry Potters magiska värld blev inte den succé Warner Bros önskat.
Det alla misstänkt har nu äntligen blivit bekräftat. “Fantastic Beasts”-filmerna med Eddie Redmayne i huvudrollen som magizoologen Newt Scamander är lagda på hyllan. Det är regissören David Yates, för tillfället ute på pressturné inför premiären av nya filmen “Pain Hustlers”, som bekräftat det hela i en intervju med Total Film Podcast.
 
- Vi är alla så stolta över “Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore” och när den släpptes behövde vi stanna upp och ta en paus, ta det lugnt.
 
Pausen är förståelig, med tanke på att de tre “Fantastic Beasts”-filmerna (“Fantastic Beasts and Where to Find Them”, “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald” och “Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore”) gjorde successivt sämre ifrån sig ekonomiskt och inte heller blev några kritikersuccéer. För Warner Bros, som hade tänkt sig att bli rika som nifflare, lär det ha varit en besvikelse.
 
Man hade också problem på personalfronten: Harry Potter-författaren J.K Rowling har som bekant hamnat i blåsväder efter sina uttalanden i frågan om transpersoner. Ezra Miller, som spelade Credence Barebone i alla tre filmerna, har fått både rubriker och åtal för bland annat misshandel och inbrott. Och Johnny Depp, som hade rollen som ärkesurken Gellert Grindelwald belv som bekant ersatt med Mads Mikkelsen inför den tredje filmen, på grund av de misshandelsanklagelser som riktats mot honom av hans före detta hustru Amber Heard. David Yates verkar dock tro att det kan finnas en framtid för franchisen, bara inte just nu.
 
- Jag är säker på att vi kommer att komma tillbaka någon gång. Men jag har inte pratat med J.K Rowling, jag har inte pratat med David Heyman, jag har inte pratat med Warner Bros; vi tar bara en paus. Det är ganska trevligt.
 
Räck upp handen om du också kommer sakna nifflaren!
 
Även om Yates har rätt i att det bara rör sig om en paus så gör vi nog klokt i att inte vänta oss fler filmer inom den närmsta tiden, då han, som han själv säger, inte haft några diskussioner med någon involverad om filmseriens fortsättning. Dessutom avslöjar han att den omtalade planen om fem filmer inte var något han kände till från början:
 
- Idén om fem filmer var en överraskning för de flesta av oss. Jo Rowling bara nämnde det spontant på en pressvisning en gång. Ingen hade berättat för oss att det skulle bli fem filmer, vi hade skrivit upp oss för den första.
 
Med andra ord så verkar det ha varit en mix av svajig planering, svalt publikintresse och otur med skådespelare som gjort att “Fantastic Beasts” nu officiellt har tagit en paus på obestämd tid. Men alla Potter-fans kan iallafall trösta sig med att HBO Max planerar en ny adaption av Harry Potter-böckerna i form av en TV-serie. Förhoppningsvis går den ett bättre öde till mötes.
| 26 oktober 2023 21:00 |