Film

Skribent

Alexander Dunerfors

1 december 2011 | 14:01

Ett smakprov från Göteborg Film Festival

Göteborg International Film Festival närmar sig med stormsteg. Den 10 januari presenteras programmet i sin helhet, och som MovieZine tidigare berättat är det Alexander Paynes "The Descendants", med George Clooney i huvudrollen, som inviger festivalen.

Idag släpps ytterligare fyra filmer ur programmet:

Avalon

Axel Peterséns thrillerdrama Avalon har redan blivit en snackis. Dels för att den vann kritikerpriset för bästa debutfilm på den internationella filmfestivalen i Toronto och dels för att Johannes Brost gör en strålande comeback. ”Brosts insats är storartad” skrev branschtidningen Variety efter Torontovisningen. "Avalon", som får svensk premiär på festivalen och går upp på bio i februari, är ett ömt porträtt på 40-talisterna som den första generationen vuxna tonåringar och hur de handskas med ansvar. 

Chicken with Plums

2007 gjorde fransk-iranska Marjane Satrapi tillsammans med Vincent Paronnaud film av sin hyllade serieroman "Persepolis", vilket bl.a. ledde till en Oscarsnominering för bästa animerade film. "Chicken with Plums" är däremot en bitterljuv, elegant spelfilm med Mathieu Amalric ("Fjärilen i glaskupan") i huvudrollen som Nasser-Ali, en begåvad violinist som tappar livslusten när hustrun slår sönder hans älskade instrument under ett gräl. 

Weekend

Weekend är ett suveränt porträtt av ett kärleksmöte som utspelar sig under en helg. Efter en uppsluppen middag med sina straighta vänner går Russell ut på en gayklubb där han träffar Glen, en utåtriktad kille med konstnärliga ambitioner. De närmaste 48 timmarna pratar de, brajar, har sex, diskuterar, äter och utvecklar ett orubbligt band. En indiefilm i regi av Andrew Haigh som blivit en ordentlig buzz på internationella festivaler. 

The Big Fix

Intensiv, tajt dokumentär som tar sin utgångspunkt i BP:s oljeutsläpp i Mexikanska golfen 2010. Regissören Josh Tickell, som själv är miljöaktivist och bedrev kampanj mot fossila bränslen med sin förra film "Fuel", visar hur utsläppen har drabbat människor och miljö längs USA:s sydkust hårt. Denna skickligt komponerade – och nattsvarta – dokumentär utvecklar sig efter hand till en mycket större berättelse, om hur oljeindustrin i maskopi med politiker och banksystem driver världen mot en till synes oundviklig undergång.

Göteborg International Film Festival är Nordens största filmfestival. Totalt kommer filmfestivalen 2012 att visa över 400 filmer från ett 70-tal länder. Festivalen äger rum 27 januari-6 februari. 

| 1 december 2011 14:01 |