Spel

Skribent

Veronica Sandström

6 mars 2018 | 18:01

En resa i tiden i "Age of Empires: Definitive Edition"

MovieZines spelskribent Veronica bekämpar influensan med strategispel.
Det finns få fördelar med att få influensa: Man hostar, har ont i halsen, snorar och har ont överallt. Allt är jobbigt att göra och man orkar inte ligga och titta på Netflix hur länge som helst. Men det finns en klar fördel och det är om man har ett nytt strategispel (eller nåt annat spel som inte kräver för mycket puls) att testa. Av ren tur så släpptes ”Age of Empires: Definitive Edition” strax innan årets influensa drabbade mig.
 
Det första ”Age of Empires” släpptes redan 1997 så spelserien har imponerande 20 år på nacken. Sedan dess har det släppts en mängd uppföljare och även spin-offer. Nu har ”Age of Empires” blivit remastrat ljud och helt ny grafik. ”Age of Empires: Definitive Edition” är ett klassiskt strategispel där man ska bygga upp ett samhälle från scratch, ordna handel med andra länder och försvara sin stad mot fiender. Det innebär alltså flera olika moment. Man kan antingen välja ett flerspelarläge eller som singelspelare. Sen så kan man välja om man vill spela spritt och bygga upp sitt spel helt som man vill eller så kan man välja en kampanj. Kampanjerna är ett bra sätt att lära sig hur spelet fungerar då man får konkreta mål, de är lite som en mer interaktiv guide. När man klarat av någon kampanj så är det bättre att prova på fritt spel.
 
I ”Age of Empires” så går det att välja mellan olika länder, ibland forntida, som utspelar sig Babylonien, Rom, Grekland, Japan och Egypten, för att nämna några. I det fria spelläget så finns det 17 olika folkslag eller länder att välja mellan och det finns 10 officiella kampanjer att spela sig igenom. Kampanjerna har även 5 svårighetsgrader vilket är rent suveränt, i mitt tycke. Olika svårighetsgrader gör ju att spelet håller längre. När man klarar det på ”Easy” så går det att hoppa upp en svårighetsgrad.
 
 
Jag hade inte spelat något av ”Age of Empires”-spelen förut men jag har varit helt fast i olika strategispel i olika omgångar. Jag tycker det är lite avslappnande att sätta på musik eller en podd och sen ge sig in i skapandet. Jag tror igång en kampanj men insåg ganska snabbt att det var mer utmanande än vad jag trodde. Mina präster, som skulle konvertera andra bybor, blev snabbt dräpta och jag fick starta om. Efter några omstartningar så lyckades jag få ihop en liten by och när jag såg på klockan så insåg jag att halva dagen hade gått. Och jag hade knappt märkt av vare sig feber eller hostattacker. Med andra ord så blev det en himla skön paus. Nu så vet jag exakt vad jag ska göra när jag känner första förkylningssymptomet.
 
 
Som jag nämnde så är spelet utmanade och inget man spelar klart i en handvändning. Det är inte heller något som den som gillar action. Även om det finns vissa stridsmoment i spelet så är ju fokus ändå på att bygga upp ett samhälle.
 
 
Har ni testat något av ”Age of Empires”-spelen?
| 6 mars 2018 18:01 |