Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

24 augusti 2016 | 12:00

En övertygande fan-teori om "Stranger Things" sprids på nätet

Den här teorin kan potentiellt besvara den stora frågan efter säsong 1. Varning för stora spoilers om du inte har sett avsnitten än!
Varning för spoilers om du inte har sett avsnitten i säsong 1 än!

En av de serier som definitivt sticker ut ur mängden i sommar är 80-tals-inspirerade "Stranger Things" på Netflix. Den första säsongen besvarar mycket, men ett stort ouppklarat frågetecken är vem och vad monstret är. I ett klipp på YouTube genom kanalen UpRoxx presenteras en väldigt övertygande fan-teori: nämligen att Eleven är monstret.

Tanken är att Eleven, precis som monstret, har två sidor av sig själv. Demogorgon i "Dungeons and Dragons" har två huvuden - ett bedrägligt och ett destruktivt. På samma sätt är Eleven den bedrägliga och monstret den destruktiva sidan av samma varelse.

Monstret dyker först upp när Eleven hålls isolerad i det mörka rummet, vilket kan betyda att monstret är hennes onda sida. Detta sätt att tolka saken går hand i hand med seriens tema om motsatser, såsom att den riktiga världen är färgrik, solig och glad, medan den upp-och-nedvända världen är mörk, grå och blek. Varandras motsatser.

I Elevens slutstrid mot monstret där hon försöker rädda sina vänner höjer hon en arm mot monstret för att tillkalla sina krafter. Monstret svarar med samma rörelse. Är detta på grund av att de är varandras spegelbilder - två sidor av samma mynt? Är det därför som Eleven blir till aska, för att när hon förgör monstret, förgör hon också sig själv. Hon säger trots allt jag är monstret" i en av scenerna.

Du kan själv spana in videoklippet nedan och se om du blir övertygad. Eller har du rentav en egen teori? Dela gärna med dig!


Vad tror du om fan-teorin?
| 24 augusti 2016 12:00 |