SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

7 januari 2017 | 11:20

Eftersnack: En ny början för ”Vikings”

Efter förra avsnittets chockerande händelseutveckling tar serien nu nya tag.
Förra veckan tog vi farväl av den legendariske Ragnar Lodbrok, och nyheterna om hans död sprider sig långsamt. Lagerda vill inte tro på det, men vet att hon nu måste ta över som härskare av Kattegatt. Hon säger till Astrid att Ragnar alltid hatade att styra och ställa, att det kanske var det som i slutändan dödade honom.

Förutom att Lagerda nu måste tampas med Ragnars död, så måste hon även hantera Ragnars hämndlystna sönder. I synnerhet Ivar, Sigurd och Ubbe. De är alla förbannade på Lagerda för deras mors, Aslögs, död. Det går så långt att Ivar utmanar Lagerda till en duell. Lagerda vägrar eftersom hon inte vill döda Ivar. Hon har en del att stå i med andra ord. Samtidigt finner Lagerda tröst i att hon kan höra Ragnar, och ber honom att hemsöka henne. Vi får se hur saker kommer att gå för Kattegatt nu när Lagerda tar över, och vad som kommer att hända med Ivar, Sigurd och Ubbe. Speciellt då Ivar säger högt och tydligt att han tänker döda Lagerda. ”Your fate is fixed.”



Kung Egbert sörjer Ragnars död, och man börjar faktiskt se fysiska skillnader. Egbert börjar se ut som en gamling, en svag och skör gamling. Kan det vara på grund av att han känner sig skyldig, trots att Ragnars död var en överenskommelse herrarna emellan? Aethelwulf fruktar att Ragnars söner kommer att storma mot Wessex för att hämnas deras döde far. Egbert uppmuntrar Aethelwulf

Björn och hans män känner inte alls till att Ragnar är död, och det börjar även smidas onda planer av Harald och Halvdan. Harald undrar ifall Björn är förbannad av gudarna, som Ragnar var. Harald vill bli kungen av Norge, samt besegra hela Lodbrok-familjen. Han är säker på att gudarna blir nöjda, eftersom gudarna älskar Harald och Halvdan. Tror de i alla fall. När väl nyheterna att Ragnar är död når fram till mannarna, så händer det något med Floke, som verkligen dyrkade Ragnar och såg upp till honom. Floke ifrågasätter sig själv, och hans plats bland vikingarna. Vi får se vad detta kommer att leda till nu när säsongen närmar sig sitt slut.



Även om det inte går att skaka av sig Ragnars frånvaro, så bjuder denna nya början av Vikings på ett spännande avsnitt, där Ragnars död har en stor effekt på allt och alla. Det ska bli mycket intressant att se hur Floke och Lagerda kommer att utvecklas under kommande avsnitt. En ny början för Vikings - en lovande en dessutom.

Vad tyckte ni om avsnittet? Kommentera nedan.
| 7 januari 2017 11:20 |