EFTERSNACK

Skribent

Anders Eklöf

19 mars 2021 | 12:00

En actionfylld och fin start på "The Falcon and the Winter Soldier"

Det första avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" antyder att det blir en mycket mer traditionell Marvel-berättelse än "WandaVision".
Efter den polariserande första Marvel-serien på Disney+ som var "WandaVision", verkar det efter det första avsnittet som att den efterföljande "The Falcon and the Winter Soldier" kommer leverera en långt mycket mer traditionell och actionpackad upplevelse. 
 
Serien bygger starkt vidare på händelser från de tidigare filmerna, som att halva jordens befolkning försvann och kom tillbaka fem år senare, efterdyningarna av allt som den lömska organisationen Hydra förde med sig och att Captain America inte längre är med oss.
 
 
Här möter vi Sam Wilson, eller The Falcon, som fick ärva den ikoniska skölden av den patriotiske superhjälten i slutet av "Avengers: Endgame". Istället för att själv ta över den tunga rollen som Captain America, hänger han skölden på museum och väljer att fortsätta slåss mot skurkar med sina cybernetiska vingar. Samtidigt lider Bucky Barnes, eller The Winter Soldier, fortfarande av postraumatisk stress från sin tid som hjärntvättad supersoldat för Hydra.
 
Det första avsnittet låter oss till stor del få lära känna våra två huvudroller nästan mer än vad vi fått under alla de filmer de medverkat i, vilket är ett välkommet inslag. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En mer jordnära superhjältehistoria

 
Minns du den revolutionerande scenen i den första "The Avengers"-filmen, där superhjältarna tog en lunchpaus tillsammans efter alla slagsmål med utomjordingar? Mycket har hänt sedan dess, då Sam och Bucky får visa mänskligare sidor genom att de tampas med vardagliga bekymmer som att behöva ta banklån och gå i terapi. 
 
Samtidigt dröjer det inte länge innan vi får se några riktigt mäktiga actionscener som vi kan förvänta oss av en Marvel-produktion, som den första förvånansvärt våldsamma luftburna striden mot några terrorister. Det märks helt klart att de vill visa på att det går att leverera minst lika haktappande ögonblick framför teven som på bioduken, samtidigt som de kan tänja på gränserna lite mer än vanligt. Att de varvar action med de mer djupgående och nedtonade scenerna med karaktärerna gör mycket för känslan i serien. 
 
 
189a2ff209d7e4b41458515e27522ccc anthony mackie as sam wilson in falcon and winter soldier
 

En välbalanserad blandning av action och hjärta

 
Under tiden som våra hjältar kämpar mot sina inre demoner får vi även veta att en terroristorganisation kallad The Flag Smashers härjar runt om i världen, för att återställa samhället till hur det var under tiden som halva befolkningen försvann och radera landsgränserna. Genom trailers vet vi att skurken Baron Zemo (med i "Captain America: Civil War") återvänder så småningom, vilken troligtvis har någon koppling till gänget. 
 
"The Falcon and the Winter Soldier" kommer helt klart bli spännande att följa nu när bristen på bombastiska superhjältefilmer på bioduken är allt för tydlig, även om den troligtvis inte kommer frambringa lika mycket teorier och engagemang på nätet som "WandaVision". Att Marvel satsar på variation är ärligt talat bara en fördel. 
 
På samma sätt som den förra serien kräver även denna en hel del från sin publik, då det gäller att komma ihåg alla kopplingar mellan karaktärerna och händelser från en rad olika filmer. Serien är på många sätt en upplevelse för fansen som hängt med från dag ett, vilket är kul för de mest hängivna. 
 
Nya avsnitt släpps varje fredag på Disney+. Skaffa ditt abonnemang här...
 
 
Vad tyckte ni om premiäravsnittet? Kommentera nedan.
| 19 mars 2021 12:00 |