Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

18 mars 2021 | 16:00

6 saker du behöver veta om "The Falcon and the Winter Soldier"

Efter framgångarna med "WandaVision" så har det blivit dags för nästa stora Marvel-premiär i form av en tv-serie. Här är allt du behöver veta!
Vi har redan fått hänga med både Sam Wilson/Falcon och Bucky Barnes/Winter Soldier i en hel drös långfilmer inom Marvel Cinematic Universe, fast det är alltså först nu som sidokaraktärerna verkligen får berätta sin egen historia. Handlingen tar vid kort efter händelserna i "Avengers: Endgame" men det återstår fortfarande att se var det här nya äventyret kommer att sluta.
 
Tidigare i veckan deltog MovieZine i en virtuell presskonferens med huvudrollsinnehavarna Anthony Mackie och Sebastian Stan, studiochefen Kevin Feige och skaparna bakom serien. "The Falcon and the Winter Soldier" påminner på många sätt om långfilmerna inom MCU, så varför valde man att göra en tv-serie? Det går vi igenom här nedan.
 
 
 

1. Var tänkt som den första Marvel-serien i MCU

 
Innan covid-19 slog till så var tanken att "The Falcon and the Winter Soldier" skulle bli den första tv-serien att introduceras i MCU. Insatserna var därför väldigt höga, när man ville bevisa att det gick att göra en tv-serie lika storslagen som sina påkostade långfilmer. Studiochefen och producenten Kevin Feige förklarar:
 
- Det här är den andra Marvel-serien som kommer ut, men det första som vi började att arbeta på. Det var ett sätt för oss att bevisa, för oss själva och publiken, att bara för att det skulle visas på tv så betydde det inte att vi inte kunde göra något lika storslaget som om det hade varit en film. Vi skulle fortfarande arbeta lika hårt, med blod, svett och tårar inkluderade. Vilket är varför det första avsnittet verkligen börjar med en smäll. Vi sade hela tiden att "om vi ska göra en serie med Falcon och Winter Soldier i den, så måste vi åtminstone börja med den bästa action vi någonsin sett". 
 
- Vi vet givetvis redan lite om vad Bucky har gått igenom. Men Sam Wilson, mer än att han verkar gilla jobbet och har en stark moralisk känsla... och jobbat med sin PTSD efter att ha tjänstgjort i militären. Vi vet inte mycket mer än så om dem. Så det här gav oss verkligen möjligheten att få fördjupa oss mycket mer.
 
 

2. Varför fungerar den här berättelsen bättre som tv-serie än en fristående film?

 
För regissören Kari Skogland innebar tv-serien och Kevin Feiges vision att hon kunde hantera projektet som en enorm långfilm, med en chans att både fördjupa karaktärerna och bygga ut MCU-världen:
 
- Jag tog mig an det här projektet som en film. Redan från början så sade Kevin att vi skulle göra en sex timmar lång långfilm. Det är givetvis väldigt mycket mer jobb, men det gör det också möjligt att berätta en helt annan slags berättelse än i en vanlig film. Jag har kallat de tidigare filmerna för mumsbitar, medan det här är mer av en hel måltid. Långfilmerna bjuder oftast på högoktanig action i något slags världsräddande-event, vilket gör det svårt att få tid till att fördjupa sig med specifika karaktärer utan att tappa momentum. 
 
- När det kommer till en tv-serie, så finns det en helt annan möjlighet för den typen av fördjupning. Vi kan ta oss in i våra karaktärers liv på ett annat sätt och vi kan bygga upp vändningar som är lite mindre strömlinjeformade i slutet. Jag älskar verkligen hur det har öppnat upp för oss att både fördjupa karaktärerna men även göra en hel del världsbyggande.
 
 

3. En Marvel-aktig tagning på buddy-cop-genren

 
Showrunnern och huvudmanusförfattaren Malcom Spellman berättar hur ett visst ögonblick i en tidigare Marvel-film bevisade att Anthony Mackie och Sebastian Stan hade kemin att bära en egen produktion tillsammans. 
 
- Det finns ett ögonblick på typ 12 sekunder i "Captain America: Civil War" där det kändes som att varje Marvel-fan, Kevin Feige och allt hans folk, visste att de här två killarna kunde bära en egen film eller serie. När vi gjort alla intervjuer inför premiären nu, så känner jag att vi andra kan inte ens ta åt oss någon beröm för hur tonen i serien kommer att vara. Sekunderna där visade exakt hur det skulle vara mellan dem, en slags buddy-cop-känsla. Men det vi verkligen gillade med dem var hur den tonen gick att förändra mellan olika scener.
 
- Man kan gå från något lite skitigare som "48 timmar" till något mer komiskt från "Rush Hour", fast där i mellan hinna få in något i stil med den första "Dödligt vapen" och "Bad Boys". Det vi gillade med det var hur det tillät Sebastian och Anthony att göra vad dem gör och skapa den där magin tillsammans. Samtidigt som vi ur ett kreativt perspektiv kunde blanda in både mer verkliga problem och teman, för att sedan hamna i något mer Marvel-aktigt... det blev helt enkelt ett väldigt slitstarkt sätt att bygga upp vårt berättande på.
 
 

4. Det fanns inte tillräckligt mycket Marvel-pengar för kräftor

 
När Sam Wilson först introducerades i Marvel-tidningarna så kom karaktären från Harlem, något som sedan ändrades när den afroamerikanska kulturen utvecklades. I tv-serien får vi veta att karaktären nu kommer från Anthony Mackies egen hemstad, New Orleans. Mackie berättar hur glad det gjorde honom, trots att han inte fick en väldigt specifik önskan uppfylld.
 
- När jag läste manuset för första gången så blev jag väldigt glad över att man bekräftade att Louisiana är den bästa delstaten i USA och att New Orleans är den bästa staden i världen. Jag hade bara en önskan, att om Sam nu var från Louisiana så skulle jag få äta kräftor i serien... och jag vet inte vem som sade nej till det, men någon måste ha gjort det. Jag vet inte om det var för att det var utanför kräftsäsongen eller om kräftor var lite för dyrt för Marvel. Men nej, inga kräftor... haha.
 
 

5. Kemin mellan Stan och Mackie är nyckeln

 
Vi har redan fått följa både Bucky och Sam Wilson som sidokaraktärer i ett gäng långfilmer och kemin mellan skådespelarna bakom karaktärerna har inte gått något Marvel-fan förbi. Enligt de båda skådespelarna är det även nyckeln till vad som gör "The Falcon and the Winter Soldier" så lyckad.
 
- Jag kände att vi hade etablerat min karaktär på ett visst sätt och att det fanns vissa saker jag visste om honom, som jag var bekväm med från filmerna, berättar Stan. Men när vi började på det här projektet så fick vi föreställa oss mer kring vem Bucky egentligen är nu. Det som vi tog fasta på var hans sinne för humor, vilket flöt ihop väldigt väl med tonen i serien och hans dynamik tillsammans med Sam Wilson... tillsammans med min egen kemi med Anthony och så försökte vi liksom gifta dem delarna.
 
Mackie tycker att skådespelarna är väldigt olika som människor, men håller med och fyller i:
 
- Det som jag gillar så mycket är hur det inte går att hitta två människor som är så motsatta varandra som Sebastian och jag är. Men det finns den här ömsesidiga respekten, förståelsen och uppskattningen för varandra. Vi lyssnar och lär oss en hel del ifrån varandra. Vi är, enligt mig i alla fall, verkligen "vänner"... och det är inte en term jag använder lättvindigt. Så jag tror att på grund av det så lyckas vi vara våra bästa versioner av oss själva och vågar även påtala när den andre inte är den bäste versionen av sig själv.
 
Vilket enligt Stan var extra viktigt när det gällde att få till balansen mellan det mer seriösa och det komiska:
 
- Jag har alltid trott att man blir bättre av att välja att ha rätt folk omkring sig. Här tror jag också att det var extra viktigt för oss. För vi går på en väldigt tunn linje mellan att hålla våra karaktärer grundade i en verklighet med väldigt seriösa teman, samtidigt som det finns andra delar som är ren underhållning där vi bara har väldigt roligt tillsammans och behöver kunna sätta båda dessa delar på ett så bra sätt som möjligt.
 
 

6. Kommer det en andra säsong av "The Falcon and the Winter Soldier"?

 
En av de vanligaste frågorna som Feige (och alla som har varit inblandade i produktionen) har fått, är om det kommer att komma en andra säsong av den nya serien eller inte. Inför "WandaVision" visste vi exempelvis att Wanda (Elizabeth Olsen) även skulle dyka upp i den kommande långfilmen "Doctor Strange in the Multiverse of Madness". När frågan om Falcon och Winter Soldiers framtid dyker upp under presskonferensen så tystnar alla och pekar på studiochefen... här får han klara sig själv:
 
- Det är en rolig fråga som vi har fått ofta, just eftersom det här är en tv-serie och folk är vana vid flera säsonger till tv-serier. Men vi tog oss an det här projektet precis som vi gör med våra filmer. Vilket är att det är bäst att vi gör det här så bra vi bara kan - annars får vi inte chansen att göra en till. Så, om vi nu gör en till så finns det helt klart idéer för det.
 
- Men som jag har sagt tidigare och vad som kommer att bli mer tydligt nu med "WandaVision", är att vi kommer att gå fram och tillbaka mellan att göra tv-serier till Disney Plus och Marvel-långfilmer. Så, var olika karaktärerna från ett projekt dyker upp, och hur, kommer ibland vara i en direkt andra säsong... ibland i en långfilm och ibland kanske vi gör en ytterligare säsong efter en långfilm. Men vi kommer inte att berätta vilket projekt som fortsätter på vilket sätt just här och nu. 
 
 
Prenumerera på Disney+ för 89 kr i månaden där du kan streama "The Falcon and the Winter Soldier" och allt från Marvels universum.
 
Det första avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" får premiär den 19 mars på Disney+. Därefter kommer nya avsnitt att släppas varje fredag, säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt.
| 18 mars 2021 16:00 |