Film

Skribent

Alexander Dunerfors

18 december 2017 | 17:00

En explosiv inblick bakom kulisserna på "Bright"

Will Smith spelar hjälten och Noomi Rapace är skurken i Netflix påkostade action-fantasy.
Julhelgens mest spektakulära filmpremiär hittar du inte på bio. Med "Bright" spänner Netflix musklerna ytterligare och visar att en streamingtjänst kan konkurrera med vita duken om de riktigt stora titlarna.

Med en budget på 90 miljoner dollar - Netflix dyraste film hittills - har man varken sparat på explosionerna eller specialeffekterna. Även om det mesta är praktiska effekter, vilket lyfts fram i den senaste featuretten:
 
 
"Bright" utspelar sig i en värld där orcher och alver lever sida vid sida med människor. Will Smith och Joel Edgerton spelar två poliser som jagar en magisk trollstav, medan Noomi Rapace bjuder på motstånd som skurken Leilah.
 
För regin står David Ayer, som har ett något svajigt CV i actiongenren. Han skrev manus till ”Training Day” och imponerade också som regissör till snutthrillern ”End of Watch”, medan hans serietidningsfilm ”Suicide Squad” blev en besvikelse för många. Vi får se hur han lyckas kombinera polisaction och fantasyvarelser - det är ett ovanligt upplägg som i fel händer kan bli riktigt pajigt.

Men förväntningarna är höga på ”Bright”, inte minst för att den bygger på en originalidé av Max Landis. Inga böcker eller serietidningar har alltså slaktats vid inspelningen av denna film, och Landis har hög nördcredd efter att ha skrivit bland annat ”Chronicle” och tv-serien ”Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå”.
 
”Bright” har premiär på fredag den 22 december. Kommer du streama den?
| 18 december 2017 17:00 |