Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 september 2023 | 12:00

En av världens största filmproducenter fyller 80 år - grattis Jerry Bruckheimer!

Han har producerat några av våra största, populäraste filmer och blivit ett namn som garanterar påkostad Hollywood-underhållning. Idag fyller Jerry Bruckheimer 80 år.
Uppväxt med en tysk-judisk arbetarklassfamilj så tog sig Jerome Leon Bruckheimer via en fil kand i psykologi och jobb på en reklambyrå till en minst sagt lukrativ karriär som filmproducent. Första filmen var västernrullen "Damm, svett och kulor” (1972) men han uppmärksammades först i Hollywood när han samarbetade med Paul Schrader på framgångsrika ”American Gigolo” (1980) och ”Cat People” (1982).
 
 
Det ordentliga genombrottet kom dock med megasuccén ”Flashdance” (1983) som drog in över 201 miljoner dollar på en ynka 7 miljoners budget. Detta var också hans första samarbete med parhästen Don Simpson och det fortsatte tillsammans att leverera kioskvältare som ”Snuten i Hollywood” (1984), ”Top Gun” (1986), ”Bad Boys” (1995) och ”The Rock” (1996).
 
Simpson avled dessvärre 1996 men Bruckheimer har fortsatt att dominera i nöjesindustrin. Framgångarna inom film har tveklöst fortsatt med titlar som ”Con Air”, ”Armageddon”, ”Gone in 60 seconds”, ”Remember the Titans”, ”Pearl Harbor”, ”Black Hawk Down”, ”Pirates of the Caribbean”-filmerna och ”National Treasure”.
 
 
Han har även skört framgångar inom TV med titlar som "CSI: Crime Scene Investigation” och "The Amazing Race” samt TV-spelsgenren. I år nominerades han till sin första Oscar, för ”Top Gun: Maverick”. 2003 blev han den första Hollywood-producenten med de två största filmerna på samma helg, ”Pirates of the Caribbean” och ”Bad Boys II”.
 
Med ett ständigt flöde av populära, inkomstbringande filmer och samarbeten med regissörer som Michael Bay och Tony Scott har Bruckheimer blivit en av Hollywoods främsta producenter. Nu fyller han 80 men det ser inte ut som om han ska lugna ner sig i första laget - han har en rad filmer i förproduktionsstadiet inklusive en ny ”Snuten i Hollywood”, ”Pirates of the Caribbean”, ”National Treasure 3”, ”Bad Boys 4” samt ”Enemy of the State” i TV-format.
 
 
Grattis på födelsedagen, Jerry Bruckheimer!
 
Vilken är dina favoritfilmer av Bruckheimer?
| 21 september 2023 12:00 |