Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 september 2017 | 10:00

En av årets starkaste säsonger handlar om en tecknad Netflix-häst

Den fjärde säsongen av "Bojack Horseman", Netflix första tecknade Netflix Original, är äntligen här.
Vi är tillbaka i "BoJack Horsemans" alternativa universum, Hollywoo. Jag har slukat hela säsongen i ett svep och sitter nu här, mäkta imponerad över hur väl seriens skapare utnyttjat varje möjlighet att berätta grymma historier.
 
Med teman som politiska valrörelser, lobbyism, vapenlagar, fracking, senildemens, föräldraskap, adoption, äktenskapsproblem, vänskap, nostalgi och mycket, mycket mer - finns det något för nästan alla att hämta från den fjärde säsongen av "BoJack Horseman".
 
Av säsongens totalt 12 avsnitt finns det flera som endast behandlar BoJack som en sidokaraktär, medan olika intressanta teman avverkas på löpande band. I ett av avsnitten dyker titelkaraktären inte upp alls - till förmån för andra karaktärers lika viktiga berättelser.
 
Jag hade ganska svårt att ta mig igenom den första säsongen av BoJack, men är fruktansvärt glad över att jag gjorde det. För varje säsong som har gått sedan dess har serien blivit bättre och bättre. När vi nu är framme vid den fjärde, har vi lärt känna BoJack och karaktärerna runt honom tillräckligt väl för att låta alla stiga fram i strålkastarljuset.
 
Det ligger ett slags allvarligt, melankoliskt, skimmer över hela den nya säsongen - men på ett mer befriande sätt än under tidigare säsonger där det dystra mer bottnat i BoJacks egna självhat. Nu får vi istället ta itu med problem på en större nivå - som drabbar oss alla på ett eller annat sätt. Inte bara fiktiva (tecknade) film och tv-kändisar. Vilket gör att när karaktärerna når någon typ av insikt (eller inte) så säger det samtidigt något om oss själva som människor. 
 
Särskilt gripande är ett avsnitt som nästan helt ägnas åt att förklara hur BoJacks senildementa mamma upplever världen hon lever i. Det blir en skrämmande åktur, men samtidigt en oerhört gripande sådan - med ett värdigt slut. 
 
Som du nu säkert har förstått är den fjärde säsongen med Netflix-hästen en stark rekommendation från min sida. Om det låter som att säsongen är en enda lång snyftfest, så kan du vara lugn... utöver insikterna och melankolin finner vi såklart även en hel del (välbehövda och välskrivna) komiska inslag.
 
 
"BoJack Horsemans" fjärde säsong finns tillgänglig i sin helhet på Netflix, sedan i fredags. Om du är sugen på fler tecknade serier av hög kvalité finns även "Rick and Morty" samt "F is For Family" på samma ställe!
 
Kommer du att ge den nya säsongen av "BoJack Horsman" en chans? 
| 10 september 2017 10:00 |