SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

11 april 2015 | 09:00

Eftersnack: "Vikings" största avsnitt någonsin!

ÄNTLIGEN!
Äntligen fick vi se den länge efterlängtade plundringen av Paris, som det byggdes upp så mycket inför i de tidigare avsnitten. Och efter all väntan, var det en besvikelse? Verkligen inte, här snackar vi om en hel halvtimme av intensiv krigsföring, blodig action och spektakulärt hantverk. Detta kan vara den mest välregisserade stridsscenen ur hela "Vikings"-serien, och definitivt den största och mest ambitiösa någonsin.

Det som gjorde plundringen extra spännande var att det gick inte som man trodde att det skulle. Även Ragnar Lodbrok och mannarna verkade chockade över resultatet. Vi har sett de plundra små byar mer eller mindre smärtfritt, fast nu med plundringen av Paris blev det en betydligt större utmaning. MYCKET större.Det var flera saker utöver det magnifika hantverket som jag älskade. Plundringen av Paris fick mig att tänka på hur karaktärerna var i första säsongen. När de gav sig ut på “upptäcktsfärder” och det medförde stora förluster. Så en väldigt trevlig throwback till första säsongen. En annan sak som var klockrent var då Floke insåg att allt gick käpprätt åt helvete. Gudarna var visst inte med er denna gång, Floke. Mitt i allt säger han att det är på grund av Athelstan som plundringen har gått åt det andra hållet istället för hur de planerade. I en väldigt laddad scen säger Floke till Helga att katastrofen är hans fel. Men han förstår inte hur det kunde gå till.

Floki: For the wrong reasons the Gods have decided to punish me. I don’t understand. Everything I did - everything I have done, I did it for them.Det som imponerade på mig mest i slutändan var att Kattegatt förlorade striden och fick retirera, på grund av svåra förluster. Med armborstar, het olja och spjut utgjorde Paris betydligt större motstånd än väntat. Det var knappt någon som klarade sig upp till muren under Flokes ledning. Fast jag trodde för en stund också att Björn skulle dö under plundringen. Jag är välbekant med den kända mytologin om Ragnar Lodbrok, men jag blev lurad för en liten stund. Fast Björn klarade sig till slut, så ingen långvarig twist där inte. Det hade varit jäkligt coolt däremot om Björn hade fått bita i det sura äpplet. Hade varit intressant att se hur Ragnar hade fått tackla det i kommande avsnitt.

Jag är däremot mer intresserad av vad Ragnar har i lager för Floke. I den mest intressanta scenen ur hela avsnittet har Ragnar en konversation med Athelstan. Där förklarar han att Floke inte visste vad Ragnars intentioner var när han fick leda. The big reveal: Ragnar vet om Flokes del i Athelstan’s mord.Ragnar säger att Floke har inte smakat en tålmodig mans vrede. Vad är det som Ragnar planerar? Kommer han att straffa Floke? Jag vill verkligen veta!

Sammanfattningsvis var "To The Gates" ett sjuhelvetes explosivt och actionfyllt avsnitt, och det känns verkligen som att det utlovas en stor och blodig final. Plundringen var fenomenalt skildrad och hantverket av högsta klass. Ge mig nionde avsnittet nu!

Betyg: 5/5

Vad tyckte ni om avsnittet "To The Gates"? Kommentera där nedan.
| 11 april 2015 09:00 |