SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

13 januari 2017 | 16:00

Eftersnack: "Vikings" fortsätter att imponera

Dysfunktionalitet bidrar till ett mycket underhållande "Vikings"-avsnitt. Kom in och diskutera "The Great Army".
Trots att Ragnars ande vilar som en tung dimma över serien, så kan man inte bli annat än imponerad av hur väl "Vikings" fortsätter efter att ha förlorat en sådan viktig karaktär.

Det som Michael Hirst gör riktigt, riktigt bra i säsong 4b är hur han spinner vidare på familjedramat. Lodbrok-klanen är sannerligen dysfunktionell på alla sätt och vis, och det är konflikten mellan Ubbe, Ivar och Lagerda som är så underhållande och spännande. Ivar och Ubbe är fortfarande fast beslutna att döda Lagerda, medan Sigurd verkar ändra uppfattning. Sigurd fick aldrig samma uppmärksamhet från Aslög som Ivar, och känner sig inte lika hatisk mot Lagerda som Ivar och Ubbe. Detta förstorar konflikten som finns mellan bröderna, och det är enormt välskrivet.

Ivar och Ubbe bestämmer sig för att mörda Lagerda under en fest, där de flesta som närvarar är män som ska bege sig till England för att hämnas Ragnar. Precis när Ubbe och Ivar ska slå till, så kommer Björn in i sista sekunden.

”If you kill her, you’ll have to kill me”, säger han lugnt till sina hämndlystna bröder.



När Björn stormar in iklädd björnpäls, ser han verkligen ut som en häftig ledare. Varken Ubbe eller Ivar verkar vara så angelägna att slåss mot Björn, som dessutom säger att det finns mycket viktigare saker att ta hand om. Mer specifikt, att hämnas deras far. Senare när Ubbe och Sigurd sitter och grälar huruvida de ska gå vidare när det kommer till Lagerda, så kommer Vitsärk in. Vitsärk är förvånansvärt kall när det kommer till Aslögs död. Han påminner sina bröder om att det var Aslögs fel att de nästan drunknade under isen. Det är ju självklart en referens till tredje säsongen, då Aslög låg runt med Harbard och förstummade sina söner. Vilket även gjorde att Siggy miste sitt liv.

Ubbe och Sigurd kommer fram till slutsatsen att döda Lagerda hade varit ett misstag vid det här laget. Fast Ubbe säger till Vitsärk att Ivar tycker att de ska döda henne nu, varav Vitsärk svarar: ”Ivar is crazy!”

Faktum kvarstår även att om de ska kunna komma åt Lagerda så måste de ta sig förbi Björn, till och med döda honom. Något som varken någon av de hade gillat, eller som Vitsärk säger, ens förmått sig att göra.


 
På tal om dysfunktionalitet så kan vi ju även tala om Floke och Helga, varav den sistnämnda som bestämde sig i förra avsnittet att kidnappa och tvångsadoptera en ung kvinna från Spanien. Helgas rättfärdigande för detta är att Floke inte vill ha flera barn, och hela detta segmentet är så bisarrt och har doser av underbar mörk komik.

Detsamma gäller även Rollo och Gisela, som först verkar alldeles överlycklig när Rollo återvänder hem. Bara för att sekunder senare brutalt skälla ut honom på franska, och även ge honom ett par träffsäkra knytnävsslag. Vad ska man säga om Egbert och Alfred? Alfred blir van vid alkohol i tidig ålder åtminstone! Än så länge är det svårt att tänka sig honom som ”Alfred den store”, men med Egbert som mentor så kommer vi troligen få se Alfred i sitt rätta element.

Sammanfattningsvis är ”The Great Army” ett mycket bra och välskrivet avsnitt. Det förekommer välskrivna scener mellan Ubbe, Ivar och Sigurd, och Björns återkomst till Kattegatt är klockren. Nu återstår bara tre avsnitt, och det är med stor förväntan som jag ser fram emot finalen.

Se nya avsnitt av "Vikings" varje torsdag på HBO Nordic.


Vad tyckte ni om ”The Great Army”? Kommentera där nedan. 
| 13 januari 2017 16:00 |