Serie

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

1 december 2017 | 21:30

Eftersnack: Jonathan Rhys-Meyers briljerar i "Vikings"

De två första avsnitten av "Vikings" femte säsong finns redan att streama på HBO Nordic. Här diskuterar vi det andra avsnittet, "The Departed".
 
I ett vredesfall hugger Bishop Heahmund sönder en gris, och får direkt efter ett meddelande om att vikingarna befinner sig i York, och har tagit över staden. Bishop Heahmund svarar med att han vet vad saxarna måste göra i gengäld mot vikingarna. Hmm, undrar vad det kan vara. Bishop Heahmund möter senare upp med King Aethelwulf, Judith och Alfred för att visa de vad de planerar för att återta York, och att saxarna ska vänta med att attackera tills hela armén är samlad, och att murarna i York är så pass svaga och obemannade.

Jag gillar verkligen alla scener som inkluderar Bishop Heahmund, eftersom jag längtar att få se honom kämpa mot vikingarna, och det ska även bli intressant att se hans skickligheter som en krigare. Very exciting times ahead indeed.

Harald har erkänt att han har försökt att ta över makten i Kattegatt, och har för det blivit fastbunden. Lagertha försöker att förhöra Harald, och frågar varför hon inte skulle döda honom med tanke på allt som han har gjort. Harald avslöjar att han enbart försökte ta över Kattegatt för en kvinnas skull så att hon skulle se honom som värdig. Men den kvinnan förrådde Harald genom att gifta sig med en annan man, och för det så dödade Harald henne.
 
 
Lagertha verkar knappast bry sig om den historien, och säger till Harald att han inte är i någon position att erbjuda henne något. Det som Harald vill erbjuda Lagertha är att bli hennes make, som svarar på det med att trycka en kniv mot hans hals, och sedan ha sex med honom. Senare när Lagertha försöker lista ut vad hon ska göra med Harald så lyckas han fly och kidnappar Astrid, då hans plan är att gifta sig med henne. En av anledningarna till att denna del fungerar så väl som den gör, förutom Michael Hirsts utomordentligt välskrivna manus, är att Katheryn Winnick och Peter Franzén spelar så bra tillsammans. Scenerna i Kattegatt är härligt bitska och skarpa, och ganska roliga också mellan varven.

Spänningarna mellan Ivar, Ubbe och Hvitserk fortsätter när Ivar skaffar sig livvakter som vägrar att ge Ubbe och Hvitserk tillstånd att träffa deras broder. Ubbe lyckas däremot tvinga sig fram till Ivar, och frågar varför han behöver livvakter. Ivar svarar att eftersom han är en krympling så behöver han en livvakt, och det som jag gillar så otroligt mycket med denna scen är att Ivar förklarar för bröderna att eftersom han är en krympling så är det enda sättet för att honom att komma ikapp sina bröder är att helt enkelt göra allt bättre än de. Ivar har vuxit till att bli en av mina favoriter i serien, i början så tyckte jag att han var nästintill oumbärlig, och trodde att han inte skulle bli långlivad i serien. Men han har vuxit rejält eftersom man förstår vad det är som driver Ivar, och varför han är en sådan dominerande personlighet. Sedan är det ju också på grund av Alex Høghs fenomenala skådespeleri.
 
 
Efter att ha blivit utsatt för usla väderkonditioner och kraftiga svallvågor, så vaknar Floki upp på en mystisk ö. Han dricker frenetiskt vatten ur ett snäckskal och gör upp en eld för att torka sina kläder och värma sig. Senare så klättrar han uppför en kulle, och får inte bara syn på land men också en vulkan som spottar ur sig rök och aska. När Floki sedan går längs den steniga marken så får han syn på ett vattenfall där vattnet faller uppåt istället för neråt. Floki tror då att han ser Oden ta form i vattnet och skriker hysteriskt att han är i Asgård. Det som gör denna scen väldigt intressant är att man inte vet om Floki lider av vanföreställningar eller om han faktiskt såg Oden. Jag ser fram emot att få se mer av Floki nästa vecka!

Avsnittet slutar på en ofantligt hög nivå när Ubbe och Hvitserk får se Ivar ligga på rygg. De frågar Ivar vad han håller på med, varpå Ivar svarar att han ska visa de. Ivar ställer sig då upp med hjälp av en krycka, och går mot sina bröder. Hans ben är nu helt täckta av metall. Bröderna ler mot varandra, och det är ett helt underbart avslut. Sammantaget var detta avsnittet en riktigt bra fortsättning på det fenomenala första avsnittet. Ser fram emot att få se mer nästa vecka!
 

Se alla säsonger av "Vikings" på HBO Nordic.

 
Vad tyckte ni om veckans två avsnitt? Kommentera nedan.
| 1 december 2017 21:30 |