SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

20 februari 2016 | 10:00

Eftersnack: "Vikings"-premiären vittnar om en blodig säsong

Det var med skräckblandad förtjusning som jag satte mig ned framför TV:n för att kolla in det senaste från vikingarna.
Till mitt stora nöje så var det värt väntan, och jag känner på mig att en mycket spännande och blodig säsong väntar på oss framöver. Det var oerhört kul att återse karaktärerna ännu en gång, och de känns lika härliga som i de tre föregående säsonger. Dessutom var det kul att se vissa skillnader som t.ex det nya introt var hur bra som helst. Bara det känns som en stark indikation av vad som komma skall i den fjärde säsongen. 

"Vikings" vore dessutom inte "Vikings" om det inte fanns en del överraskningar i det hela, och det första avsnittet hade en del att bjuda på. Samt att vi fick två extremt våldsamma och köttiga actionscener. Ena som kändes lite mer än den andra. Sedan var det ju såklart ett rent nöje att återigen få se Travis Fimmel, Gustaf Skarsgård, Alexander Ludwig och Clive Standen briljera i sina paradroller. 

Häromdagen så publicerades min artikel om tre frågor som jag känner att vi måste få svar på. De frågor kvarstår, samt nya väcktes. Här kommer 4 saker som jag undrade över under första avsnittet. 

1. Kommer Ragnar att leva eller dö? 


Det var ju en del spekulationer kring hur det skulle gå med Ragnar Lodbrok, huruvida han skulle bita i det sura äpplet tidigt, eller om han faktiskt skulle klara sig. I början av avsnittet får vi se Ragnar när han rider mot en port. Det visar sig vara en port till Valhalls rike, och det indikerar ju till hundra procent att Ragnar är ytterst nära döden. Fast i sista sekund så stängs portarna, och han nekas tillträde till paradiset. Kan det betyda att gudarna vill att Ragnar ska utföra något innan han tillåts att ansluta sig med de? Tyvärr, så nämns det inte under den resterande delen av avsnittet, vilket är synd för jag ville veta mer om det. Förhoppningsvis så grävs det djupare i det i kommande avsnitt. Efter ungefär 15-20 min är Ragnar på benen igen, och verkar ha klarat sig helt okej från sina skador. Jag måste säga att det tog relativt kort tid för Ragnar resa sig ur sänghalmen. Jag hoppas verkligen att inledningen med Valhall kommer att diskuteras ytterligare, vill som sagt veta mer. 

2. Vill Drottning Aslög komma åt tronen? 


Under tiden som vi ser Ragnar närma sig Valhalls portar så klipps det parallellt med Drottning Aslög i skogen. Hon frågar siaren om en kvinna kan komma åt tronen, eller rättare sagt om hon kan det. Siaren avslöjar att en kvinna kommer eventuellt att härska över Kattegatt, men han säger inte vem. Vad kommer denna information att leda till framöver? Vad kommer Drottning Aslög att göra för att komma åt tronen? Kan det bli så att hon kommer att leja någon till att mörda Ragnar när han sover, eller kommer Aslög att försöka själv? 

Med tanke på att det redan finns en del som har första tjing på tronen, bidrar det rikligt med spänning i avsnittet. Jag längtar efter att få se hur detta kommer att tacklas i kommande avsnitt. 

3. Hur kommer Rollo att klara sig? 


Rollo är ju som vi alla vet kvar i Paris efter plundringen. Han gifter sig med kejsarens dotter, Gisla, som verkligen inte vill gifta sig med honom. Rollo får då veta från sin närmsta man att vikingarna har problem med honom. Rollo är ju trots allt kristen och nu en frankisk herre, och denne man avslöjar att hälften av Rollos landsmän hade inte stöttat honom i en kamp mot Ragnar. Detta avslöjande leder till ett enormt blodigt och våldsamt svek, där Rollo slaktar ALLA, inklusive han som berättade om allt för honom. Rollos totala känslokalla attityd kring hans svek var på riktigt riktigt blodisande och otäckt. Jag visste att Rollo alltid har varit beredd på att göra vad som helst för att uppnå saker, men att gå så långt att han inte bara sviker sin bror, utan också sina egna män. Detta visar en helt ny sida av Rollo som kan göra fjärde säsongen till en riktig rysare. 

4. Kommer Ragnar att döda Floke? 


Detta var anledningen till att väntan på fjärde säsongen har varit olidlig. Vad kommer att hända med Floke? När de anländer till Kattegatt efter den framgångsrika plundringen av Paris, så verkar allt vara som vanligt igen. Floke återförenas med sin fru Helga, och fortsätter sitt liv bekymmerslöst. Fast helt plötsligt så ger Björn order att Floke ska arresteras för mordet på Athelstan. Floke gör först motstånd, och hävdar att han inte har gjort något fel. Floke vänder sig mot Björn och påminner honom om ett samtal som de hade om Athelstan. Floke försöker att få Björn att erkänna sin del i det hela. Floke försöker sedan att be Helga att hjälpa honom att fly, då han är övertygad om att Ragnar tänker döda honom. När Björn avslöjar för Ragnar att Floke har gripits så är hans svar endast: Nu måste jag ta hand om min vilseledde vän. 

I ett av avsnittets mest laddade stunder går Ragnar fram till Floke, och får omedelbart frågan ifall Ragnar tänker döda honom. Floke försöker återigen att rationalisera sitt dåd genom att säga att det var gudarnas vilja att Athelstan skulle dö. Floke säger även att han hade gjort om det. Detta får Ragnar att bli ursinnig och säga att dådet skedde i ren avundsjuka, inget annat. Ragnar säger då till Floke att han svek deras vänskap, och att han svek Ragnar. Floke frågar en sista gång ifall Ragnar tänker döda honom, men Ragnar svarar honom inte. Deras nu väldigt tilltufsade relation är vad som intresserar mig mest med den fjärde säsongen, och jag längtar efter det andra avsnittet. 

Sammanlagt var "A Good Treason" en mycket bra inledning till fjärde upplagan av Vikings. Som sagt, man har redan lyckats lägga en bra grund för en riktigt intensiv säsong, och jag hoppas verkligen att tar väl tillvara på det. Jag vet inte hur ni känner, men det andra avsnittet kan inte komma fort nog.


Vad tyckte ni om "A Good Treason"? Håller ni med om att det var en lyckad inledning till fjärde säsongen? Kände ni att det var något som saknades? Något som ni undrar över? 

Kommentera där nedan om era tankar och åsikter! 
| 20 februari 2016 10:00 |