SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

15 december 2017 | 13:30

Eftersnack: Vem kan lita på vem i veckans avsnitt av "Vikings"?

Efter förra veckans briljanta avsnitt var förväntningarna på topp inför veckans “Vikings”. Vi är nu på det fjärde avsnittet, och det går under titeln “The Plan”.
Jag kan ju säga direkt att “The Plan” är till största delen ett riktigt bra avsnitt som balanserar flera historier på ett beundransvärt sätt. Här finns intressanta och spännande karaktärsdrivna scener. Det är ju framför allt scenerna med Bishop Heahmund som genererar flest pluspoäng. Men här finns flera andra moment som gör detta avsnittet till ett mycket bra ett.
 
 

Ubbe återvänder till Kattegatt

 
I slutet av förra avsnittet bestämde sig Ubbe för att lämna York, och segla tillbaka till Kattegatt, medan Hvitserk beslutade i sista sekunden att stanna kvar hos Ivar och den stora armén. Lagertha välkomnar Ubbe med öppen famn tillbaka till Kattegatt, och berömmer honom för att ha hämnats Ragnars död. Ubbe passar på att berätta om hur Ivar dräpte Sigurd, samt ifrågasatte Björn som ledare över den stora armén. Ubbe berättar även hur Björn visade stort mod i striden, men hur han nu befinner sig i en fejd mot Ivar - samt att nu när Hvitserk har anslutit sig till Ivar, så är även han Ubbes fiende.

Lagertha erbjuder en allians med Ubbe. Hon hjälper Ubbe att besegra Ivar och Hvitserk om Ubbe i gengäld hjälper henne mot King Harald. Ubbe säger till Lagertha att han skulle liera sig med sin mors mördare - varpå Lagertha kontrar med att säga “Alla dina val är svåra, Ubbe. Men för Kattegatts skull kan vi väl bli bundsförvanter?”. Torvi är däremot skeptisk till hela grejen, och säger till Lagertha att hon inte bör sätta all tillit till Ubbe, och att hon önskade att Björn hade återvänt, samt att han borde härska över Kattegatt efter Lagertha. Hon svarar blankt med “Vem vet vad gudarna har planerat för oss”.

Ubbe blir ju självfallet också välkomnad av frugan, Margrethe. Det inkluderar en vända i sängkammaren, efteråt säger Ubbe till Margrethe att han inte kommer att dela henne med Hvitserk längre. Margrethe säger till Ubbe att hon tror att Lagertha förlorar sin makt, att hon har blivit för vek, och att Björn inte kommer att härska över Kattegatt - utan att Ubbe kommer att stå som dess härskare. Jag fann hela biten med Ubbe och Lagertha att vara riktigt spännande och välspelad. Man undrar ju lite vem som kommer att svika vem i detta fallet, och om Lagerthas närmsta bundsförvanter kommer att gå bakom ryggen på henne. Definitivt ett av höjdpunkterna i detta avsnitt.
 
 

Bishop Heahmund och King Aethelwulf försöker återigen att ta över York

 
Den bästa delen i förra avsnittet var hur vikingarna besegrade saxarna, medan Aethelwulf tycker att de ska retirera till Wessex, och låta vikingarna behålla York så länge, så har Bishop Heahmund fått blodad tand. Han vill att de ska försöka återta York igen från vikingarna. Heahmund vill basera deras strategi på en vision som han hade där döda hedniska nordmän hade lagts på Yorks gator. De dog för att de hade svalt ihjäl, för att de inte hade något att äta eller dricka innanför murarna. Heahmund säger att de ska stänga av alla vägar till York, blockera alla floder och förhindra nordmännen att ta sig framåt. På så sätt ska de bli instängda, utsvultna och sedan tvingas att ge upp. King Aethelwulf går med på denna strategi, och Heahmund är 100% säker på att planen kommer att gå i lås.

De får senare besök av Judiths kusin, Mannel, som erbjuder sina tjänster i kriget mot vikingarna, då han ser det som en ära att kämpa tillsammans med Aethelwulf och Heahmund - som inte verkar överförtjust i att ha Mannel i den saxiska armén. Han är svårläst den där Heahmund.

När Aethelwulf däremot känner att det är dags att anfalla York, så avråder Heahmund det. Han vill att de ska vänta så att vikingarna försvagas ännu mer, och när tillfället är rätt så ska de anfalla. Detta gör däremot Aethelwulf rosenrasande som säger till Heahmund att de kan inte följa hans order baserad på en vision - det som däremot gör Aethelwulf mer arg än något annat, är att han anser att Heahmund står över honom och försöker ta över befälet över armén. Heahmund går ner på knä och säger att han är kungens ödmjuke tjänare. Aethelwulf säger till Heahmund att han inte är ödmjuk, men att han fortfarande är kungens och Guds tjänare. Det var riktigt intressant att se Heahmund underkasta sig på det sättet, och det var säkert skönt för Aethelwulf att vädra sin avundsjuka då han verkligen inte är en taktiker.

De bestämmer sig till slut för att attackera staden när de får nys om att York är tomt, och at nordmännen är borta. De går till kyrkan, och när de öppnar portarna så ser Aethelwulf lättad ut, men Heahmund ser däremot konfunderad ut. Sekunder innan avsnittet tar slut så ställer han frågan, “Varför är råttorna ovan jord?” Jag älskar ju alla scener som har med Heahmund att göra, och detta avsnittet var sannerligen inget undan tag. Jag undrar verkligen var detta kommer att gå någonstans nästa vecka.

Detta var för mig de mest intressanta delarna i detta avsnitt, men det fanns en massa andra godbitar, som t.ex när Björn och Halfdan seglar till Sicilien, och när Astrid till slut går med på att gifta sig med Harald. Det här är kanske inte bland de bättre avsnitten i denna säsong, men det var intressant hela vägen och det fanns riktigt spännande scener med huvudkaraktärerna som definitivt lägger en intressant grund för nästa veckas avsnitt.
 
Se alla säsonger av "Vikings" på HBO Nordic. Nya avsnitt släpps varje torsdag.
 
Vad tyckte ni om “The Plan”? Håller ni med om att det var ett litet steg neråt från förra veckans avsnitt? Kommentera där nedan!
| 15 december 2017 13:30 |